ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα λαχανικά χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά. Μπορεί να αντιστραφεί η φθίνουσα πορεία;

13:26 - 08 Απρ 2024 | Περιβάλλον
Τα λαχανικά χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά. Μπορεί να αντιστραφεί η φθίνουσα πορεία;
Μια διαδικασία που ονομάζεται βιοενίσχυση ενισχύει με θρεπτικά συστατικά τους σπόρους και θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια πείνα. Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν πάντως ότι από μόνη της η μέθοδος δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, καθώς η ποιοτική υποβάθμιση των προϊόντων επηρεάζει πολλά θρεπτικά συστατικά ταυτόχρονα.

Το 2004, ο Ντόναλντ Ντέιβις και άλλοι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Τέξας έκαναν μια ανησυχητική ανακάλυψη: 43 τρόφιμα, κυρίως λαχανικά, παρουσίασαν αξιοσημείωτη μείωση των θρεπτικών συστατικών τους μεταξύ των μέσων και των τελών του 20ού αιώνα.

Η απώλεια θρεπτικών συστατικών συνεχίστηκε να καταγράφεται και μετά από εκείνη τη μελέτη. Πιο πρόσφατες έρευνες έχουν τεκμηριώσει τη μείωση της αξίας των θρεπτικών συστατικών σε ορισμένες βασικές καλλιέργειες λόγω της αύξησης των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα- μια μελέτη του 2018 που διενεργήθηκε για το ρύζι διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα CO2 μείωσαν την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Ενώ η κλιματική κρίση έχει απλώς επιταχύνει τις ανησυχίες σχετικά με τη θρεπτική αξία των καλλιεργειών, οδηγώντας στην εμφάνιση μιας διαδικασίας που ονομάζεται βιοενίσχυση ως στρατηγική για την αναπλήρωση των θρεπτικών συστατικών που έχουν χαθεί ή εκείνων που τα τρόφιμα δεν είχαν ποτέ εξ αρχής.

Διαβάστε περισσότερα στο penna.gr

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.