ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο γυναίκας Νεάντερταλ ηλικίας 75.000 ετών

08:05 - 03 Μαϊ 2024 | Trends
BBC Studios/Jamie Simonds BBC Studios/Jamie Simonds
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι επιστήμονες θεωρούσαν τους Νεάντερταλ βάρβαρους και ανεπαρκώς εξελιγμένους σε σύγκριση με το είδος μας. Όμως αυτή η άποψη έχει αλλάξει.

Πώς θα ήταν να συναντούσαμε με σάρκα και οστά έναν από τους πιο κοντινούς μας συγγενείς, ο οποίος υπήρξε πριν από 75.000 χρόνια;

Οι επιστήμονες δημιούργησαν μια αξιοσημείωτη αναπαράσταση με την οποία αποτυπώνουν πώς θα έμοιαζε μια γυναίκα Νεάντερταλ όταν ήταν ζωντανή.

Βασίζεται στα θρυμματισμένα υπολείμματα ενός κρανίου του οποίου τα οστά ήταν τόσο μαλακά όταν ανασκάφηκαν που είχαν τη συνοχή «καλά βυθισμένου μπισκότου».

Οι ερευνητές έπρεπε πρώτα να ενισχύσουν τα θραύσματα πριν τα συναρμολογήσουν εκ νέου.

Στη συνέχεια, ειδικοί παλαιοκαλλιτέχνες δημιούργησαν το τρισδιάστατο μοντέλο.

Η αναπαράσταση εμφανίζεται στο νέο ντοκιμαντέρ του BBC Studios για το Netflix με τίτλο «Secrets of the Neanderthals», το οποίο εξετάζει τι γνωρίζουμε για τα από καιρό χαμένα -εξελικτικά- ξαδέλφια μας, τα οποία εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 40.000 χρόνια.

Το γλυπτό που διαμορφώθηκε δίνει ένα πρόσωπο σε αυτούς τους ανθρώπους.

«Νομίζω ότι μπορεί να μας βοηθήσει να συνδεθούμε με το ποιοι ήταν», δήλωσε η Δρ Emma Pomeroy, παλαιοανθρωπολόγος στο έργο από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

«Είναι εξαιρετικά συναρπαστικό και στην πραγματικότητα ένα τεράστιο προνόμιο να μπορείς να δουλέψεις με τα λείψανα οποιουδήποτε ατόμου, αλλά ειδικά ενός τόσο ξεχωριστού όσο αυτή», δήλωσε στο BBC News.

Το κρανίο στο οποίο βασίζεται το ομοίωμα βρέθηκε στο σπήλαιο Shanidar στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό μέρος όπου τη δεκαετία του 1950 ανακαλύφθηκαν τα λείψανα τουλάχιστον 10 ανδρών, γυναικών και παιδιών Νεάντερταλ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.