ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κεραμέως: Συζητήσεις 50 χρόνων συνολικά για το δικαίωμα επιστολικής ψήφου

11:17 - 23 Ιαν 2024 | Πολιτική
Κεραμέως: Συζητήσεις 50 χρόνων συνολικά για το δικαίωμα επιστολικής ψήφου
Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου τονίζοντας πως είναι 50 χρόνια όπου γίνονται συζητήσεις για το πως οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, θα μπορούν να ασκούν το δικαίωμά της ψήφου και πώς θα υπάρξει διευκόλυνση στην άσκηση αυτού του δικαιώματος.

«Σας θυμίζω ότι αυτή η ιστορία σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού χτίζεται βήμα-βήμα. Ήδη στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το βήμα έγινε το 2019 – πρώτη προσπάθεια για να διευκολύνουμε τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν. Το 2021 επί Μάκη Βορίδη η δεύτερη προσπάθεια για να αρθούν οι νομικοί περιορισμοί. Καλοκαίρι του 2023 η τρίτη προσπάθεια όπου επετεύχθη η άρση όλων των νομικών περιορισμών. Σε κάθε μία από αυτές τις συζητήσεις όποτε έρχονταν οι απόδημοι να μιλήσουν στη Βουλή λέγανε ένα πράγμα: επιστολική ψήφο θέλουμε και στις εθνικές εκλογές» τόνισε η κα Κεραμέως.

«Άρα το θέμα συζητείτο έντονα. Την περασμένη εβδομάδα που το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές ήρθε στη Βουλή των Ελλήνων δεν υπήρχε σχεδόν κανείς εκπρόσωπος των αποδήμων που να μην έθιξε το θέμα για τις εθνικές εκλογές», σημείωσε.

Σχετικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η ίδια απαντά πως να γίνονται συζητήσεις για πραξικόπημα σε μία προσπάθεια να άρεις εμπόδια στο δικαίωμα ψήφου νομίζω είναι λίγο αντιφατικό.

«Να μιλάς για πραξικόπημα όταν πας να δώσεις επιστολική ψήφο, να διευκολύνεις δηλαδή τον Έλληνα να ψηφίσει, να μην υποχρεούται να πληρώσει 1500 δολάρια για να πάρει αεροπλάνο; Εδώ τι λένε τώρα κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης: ναι στην επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές αλλα όχι στις εθνικές εκλογές. Μα ποια η διαφορά;».

Σε ερώτηση γιατί κατατέθηκε τώρα αυτή η τροπολογία, η κα Κεραμέως απάντησε: «Η πρωτοβουλία μας ήταν για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Όμως την προηγούμενη εβδομάδα έγινε κάτι ιστορικό, κάτι πρωτοφανές: Διαφάνηκε μία σημαντική πλειοψηφία σε ότι αφορά την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές. Έτσι είπαμε ότι ήταν η απόλυτη φυσική συνέχεια να πούμε ότι επιστολική ψήφος όχι όμως στις Ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές μόνο για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Είναι η απόλυτη φυσική συνέχεια μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αλίμονο αν τα νομοσχέδια όπως κατατίθεται ψηφίζονται αυτολεξεί. Η φυσική εξέλιξη είναι το κείμενο να εμπλουτίζεται».

Στη συνέχεια, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει τίποτα για το εκλογικό σύστημα.

«Ό,τι ακριβώς ισχύει για τις ευρωεκλογές, το ίδιο ακριβώς θα ισχύσει για τις εθνικές εκλογές. Αυτό προτείνει η τροπολογία.

Και στην τελική, ποιος αιφνιδιασμός όταν μιλάμε για μια τροπολογία που απαιτεί 200 για να ψηφιστεί; Είναι ξεκάθαρο. Ο κάθε βουλευτής θα κριθεί ενώπιον της ιστορίας. Θα έχει ονομαστική ψηφοφορία, θα κληθούμε όλοι να τοποθετηθούμε για το μείζον. Ποιο είναι το μείζον; Θέλουμε το 2024 όλοι μαζί να στείλουμε ένα μήνυμα στον απόδημο Ελληνισμό ότι θέλουμε να τους φέρουμε ακόμα πιο κοντά;».

Τέλος, η ίδια επεσήμανε πως ως κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια για να άρουμε όλα τα πρακτικά εμπόδια.

«Θεωρούμε ότι τώρα υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία. Δεν ξανά υπήρχε αυτή η ευκαιρία. Αυτή η τροπολογία που κατατέθηκε είναι όλη πεμπτουσία του κοινοβουλευτισμού.

Η εικόνα είναι μία, είναι μεγάλη, είναι ιστορική και έχουμε μία ευκαιρία ως πολιτικό σύστημα να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, χωρίς αστερίσκους, στον πολύτιμο απόδημο ελληνισμό».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.