ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Αναζητεί «συνταγή» ανταγωνιστικότητας για την «πράσινη μετάβαση»

11:54 - 15 Ιαν 2024 | Οικονομία
Eurogroup: Αναζητεί «συνταγή» ανταγωνιστικότητας για την «πράσινη μετάβαση»
Τα μεγάλα θέματα της πράσινης μετάβασης αναμένεται να συζητήσει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, που μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Eurogroup και το ECOFIN.
Συγκεκριμένα, με βάση, ανακοίνωση, σήμερα, Δευτέρα 15 Ιανουαρίου. θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει συζήτηση για τον αντίκτυπο των τιμών ενέργειας στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς επίσης και συζήτηση με εκπροσώπους του ΔΝΤ για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που προβλέπονται δυνάμει του άρθρου IV του καταστατικού του Ταμείου.

Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του ECOFIN, όπου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα εργασίας της Βελγικής Προεδρίας για το επόμενο εξάμηνο και θα πραγματοποιηθεί  συζήτηση για τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Συμβούλιο αναμένεται επίσης να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης (Annual Sustainable Growth Survey -ASGS), την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης (Alert Mechanism Report - AMR) και τη σύσταση για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης για το 2024.

Στο περιθώριο των συνεδριάσεων, ο κ. Χατζηδάκης θα έχει συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
 
Να σημειωθεί ότι ήδη σε όλα τα κράτη μέλη έχει πέσει «μαχαίρι» στα οριζόντια  μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά καθώς η ανησυχία για «ξεχείλωμα» των ελλειμμάτων, είναι κυρίαρχη, ακόμη και σε μεγάλα κράτη μέλη, όπως,, η Γερμανία, που μάλιστα βρίσκεται και ενώπιον μιας μεγάλης δημοσιονμικής δαπάνης για εξοπλισμούς.
 
Ωστόσο η ανάγκη για στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων παραμένει αδήριτη, στο φόντο και των ενισχύσεων που ήδη προχωρούν στις βιομηχανίες τους ΗΠΑ αλλά και οι άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη. Υπενθυμίζεται, ότι, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία, που συγκέντρωσε η Κομισιόν και συμπεριέλαβε σε ειδικό ενημερωτικό σημείωμα για το Eurogroup, η Ελλάδα, με τις υψηλές βέβαια τιμές χονδρικής, έδωσε το 2,64% του ΑΕΠ το 2022 για ενισχύσεις, το μεγαλύτερο στην ΕΕ.  
 
Όπως επίσης αναφέρει, μάλιστα, το ειδικό ενημερωτικό σημείωμα της Κομισιόν, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ενώ τονίζεται η ανάγκη για «στροφή» σε «πράσινες» μορφές ενέργειας, χωρίς να δίνονται απαντήσεις για το πώς θα στηριχθεί το ακριβό αυτό εγχείρημα και τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα.  
 
«Οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί από την κορύφωσή τους, αλλά είναι πιθανό να είναι υψηλότερες από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν, με μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες», αναφέρει η Κομισιόν.
 
«Στοιχεία από την έρευνα επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δείχνει μια ισχυρή αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι το ενεργειακό κόστος αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για το μακροπρόθεσμο επενδυτικό τους σχέδιο, καθώς αυξάνεται από 28% στο 59% των επιχειρήσεων της ΕΕ μέσα σε ένα έτος», υπογραμμίζει η Κομισιόν. 
 
«Η υιοθέτηση ενός οικονομικού μοντέλου λιγότερο εξαρτώμενου από την ενέργεια και τον άνθρακα μπορεί να είναι επωφελής, αν και συνοδεύεται από προκλήσεις: κατά τη διάρκεια της στροφής, οι αλλαγές στην παραγωγή θα συνεπάγονται απώλειες θέσεων εργασίας, έστω και σε συνθήκες στενότητας των αγορών εργασίας».
 

Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 12:36 - 15 Ιαν 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.