ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνική Χρηματιστηριακή: Τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα

12:49 - 05 Σεπ 2023 | Οικονομία
Εθνική Χρηματιστηριακή: Τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα
Την «επόμενη ημέρα» μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τα οφέλη της στην ελληνική οικονομία, εξετάζει σε νέο της report η Εθνική Χρηματιστηριακή (NBG Securities).

Αρχικά όπως σημειώνεται, η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα είναι η βασική προϋπόθεση για την προαγωγή του ΧΑΑ σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς. Αν και η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι θετική αλλά όχι «πανάκεια», η ανάκτηση της αποτελεί ορόσημο, τονίζει η Χρηματιστηριακή.

Παράλληλα, όπως τονίζεται στο report, η συνεχής εφαρμογή αξιόπιστων οικονομικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων απαιτείται, οι οποίες θα ενισχύσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα και θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα σε εξωγενείς διαταραχές και επεισόδια μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές.

Τα πιθανά οφέλη από την επενδυτική βαθμίδα

Όσον αφορά τις κεφαλαιαγορές, η επενδυτική βαθμίδα οδηγήσει σε μεγάλη επέκταση της επενδυτικής βάσης για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές ενώ παράλληλα θα προσελκύσει νέα υψηλής ποιότητας επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, οι οποίοι προηγουμένως δεν ήταν σε θέση να επενδύσουν στην Ελλάδα.

1 4

Στο μεταξύ, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα φέρει περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού και βελτιώνοντας τις συνθήκες ρευστότητας για το κράτος, τις τράπεζες και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Μέρος του οφέλους έχει ήδη τιμολογηθεί με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας να έχουν μειωθεί πάνω από 70 μ.β. φέτος και χαμηλότερα από τις αντίστοιχες ιταλικές εκδόσεις.

Για τις τράπεζες, η αναβάθμιση σε IG θα μεταφραζόταν σε βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης, εξοικονόμηση κόστους επιτοκίου στις μελλοντικές εκδόσεις MREL ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ και βελτίωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων τίτλων τους, τα οποία αποτελούνται κυρίως από τίτλους ελληνικών ομολόγων.

Επιπλέον, η IG θα πρέπει να προκαλέσει αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων που θα δώσει πρόσθετη ώθηση στο ΑΕΠ (έως και 0,5 μονάδες το 2024).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.