ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Οικονόμου μηνύει τον Τσαντάνη της Seanergy λόγω…«φουσκωμένων» δικαιωμάτων ψήφου

19:59 - 06 Μαρ 2024 | Ναυτιλία
Ο Οικονόμου μηνύει τον Τσαντάνη της Seanergy λόγω…«φουσκωμένων» δικαιωμάτων ψήφου
Ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου κατέθεσε μήνυση στα Νησιά Μάρσαλ κατά της ειδικού στα capesize, Seanergy Maritime, του επικεφαλής της, Σταμάτη Τσαντάνη, και άλλων μελών του ΔΣ, για την κατάληψη του ελέγχου της εταιρείας με τη δημιουργία «super-voting» μετοχών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Seanergy, Τσαντάνης, διατηρεί ουσιαστικό έλεγχο και επιρροή σε ό,τι συμβαίνει στη Seanergy μέσω ενός ικανού αριθμού κοινών μετοχών και προνομιούχων μετοχών σειράς Β, τις οποίες απέκτησε τον Δεκέμβριο του 2021 έναντι 250.000 δολαρίων.

Συγκεκριμένα, η Senergy εξέδωσε 20.000 «super-voting» μετοχές για τον Τσαντάνη, παραχωρώντας του το 49,99% των δικαιωμάτων ψήφου στην εταιρεία. Πριν από αυτήν τη συναλλαγή, ο Τσαντάνης, με περίπου 2% της δύναμης ψήφου της Seanergy, ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας.

Ο Οικονόμου ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η κίνηση αυτή επέτρεψε στον Τσαντάνη και σε άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να εδραιωθούν στην κορυφή της Seanergy και ότι «στέρησε τα δικαιώματα από τους εξωτερικούς μετόχους, δεν είχε καμία οικονομική λογική και έδωσε στον Τσαντάνη και σε άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τον διαρκή έλεγχο της Seanaergy χωρίς να επιτευχθεί πριμ ελέγχου για τους εξωτερικούς μετόχους της εταιρείας».

Σε καταγγελία προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ο Οικονόμου ανέφερε ότι οι διευθυντές της Seanergy Χριστίνα Αναγνωσταρά, Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, Ηλίας Κουλουκουντής, Ιωάννης (John) Καρτσώνας, οι οποίοι μαζί κατέχουν περίπου το 5% της εταιρείας, έθεσαν τα δικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα του Τσαντάνη πάνω από τα συμφέροντα της εταιρείας, παραβιάζοντας έτσι τα καθήκοντά τους ως προς την εμπιστευτικότητα και προκαλώντας συνεχή ζημία στο επενδυτικό του όχημα, Sphinx.

Ο Οικονόμου υποστήριξε ότι αν ο έλεγχος της εταιρείας είχε δημοπρατηθεί ευρέως, θα είχε αποκτήσει ένα τεράστιο ποσό.

«Κατά τη στιγμή της έκδοσης της σειράς Β, η Seanergy είχε περίπου 487 εκατ. δολάρια σε συνολικό ενεργητικό. Με βάση την τιμή της μετοχής της Seanergy, η αγορά του 49,99% των δικαιωμάτων ψήφου στην ελεύθερη αγορά θα κόστιζε περίπου 90 εκατ. δολάρια ή και περισσότερο».

Ο Οικονόμου στόχευσε περαιτέρω τον Τσαντάνη, υποστηρίζοντας ότι εκμεταλλεύτηκε την τεχνητά μειωμένη τιμή της μετοχής της Seanergy, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες κοινών μετοχών στην ελεύθερη αγορά.

«Παρεμπιπτόντως, το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο εκχώρησε τον έλεγχο προς όφελος, κυρίως, του Τσαντάνη, αποτελεί επιπλέον «προσβολή». Στη δεκαετή και πλέον θητεία του, ο Τσαντάνης είδε μια ιστορική καταστροφή της αξίας των μετόχων. Όταν ανέλαβε τα ηνία, η μετοχή της Seanergy διαπραγματευόταν περίπου στα 20.000 δολάρια ανά μετοχή. Υπό την «ηγεσία» του, η τιμή της μετοχής έχει καταρρεύσει. Παρά τις τέσσερις συγχωνεύσεις που αύξησαν την τιμή της μετοχής, σήμερα η μετοχή διαπραγματεύεται περίπου στα 8 δολάρια. Δεδομένων αυτών των επιδόσεων, οι επενδυτές εύλογα θα περίμεναν ότι το διοικητικό συμβούλιο θα είχε απομακρύνει τον Τσαντάνη εδώ και πολύ καιρό. Αντ' αυτού, απέσπασε τη δύναμη ψήφου από τους μετόχους και παρέδωσε στον Τσαντάνη ένα απρόσμενο κέρδος πολλών εκατομμυρίων δολαρίων», αναφέρει κατάθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των Νήσων Μάρσαλ.

Η Seanergy, που εδρεύει στην Αθήνα, διαθέτει στόλο 17 πλοίων που αποτελείται από ένα newcastlemax και 16 capes. Ο Οικονόμου εισήλθε στην εταιρεία στα τέλη του περασμένου έτους και έκτοτε έχει συγκεντρώσει περίπου το 9,5% των μετοχών της Seanergy μέσω της Sphinx.

Η Sphinx ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ξεκινήσει διαγωνισμό με πληρεξούσιο για να προτείνει νέους διευθυντές στην ετήσια συνέλευση των μετόχων του 2024, αλλά τόνισε ότι το διοικητικό συμβούλιο «κατέστησε άνευ νοήματος τις ψήφους όλων των εξωτερικών μετόχων» και τώρα προσφεύγει στο δικαστήριο για να ακυρώσει τις προνομιούχες μετοχές της σειράς Β και να απαγορεύσει στον Τσαντάνη να ασκήσει τα δικαιώματα ψήφου του.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.