ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εργάτες γης: Νομιμοποίηση μεταναστών για να καλυφθούν τα κενά Κύριο

10:05 - 25 Σεπ 2023 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Εργάτες γης: Νομιμοποίηση μεταναστών για να καλυφθούν τα κενά
Λύση στο μεγάλο πρόβλημα με τις ελλείψεις εργατών γης στην Ελλάδα ψάχνει να βρει η κυβέρνηση, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, που ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται στήριξη. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε πως εξετάζεται πλέον και η νομιμοποίηση μεταναστών που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας.

Ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα έχει ανάγκη από 180.000 εργάτες γης σε ετήσια βάση. Η ανάγκη αυτή καλύπτεται διαχρονικά από τρίτες χώρες. Αίγυπτος, Αλβανία, Μπαγκλαντές και Βιετνάμ στέλνουν εργάτες γης στην Ελλάδα, οι οποίοι στη συνέχεια, όμως, αποχωρούν.

Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, όμως, δημιουργούν καθυστερήσεις και μεγάλες ελλείψεις. Τα τελευταία χρόνια είχε προταθεί πολλές φορές να αξιοποιηθούν μετανάστες που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας και είτε εργάζονται παράνομα, είτε ζουν σε hot spot και περιμένουν να δουν αν θα εγκριθεί άσυλο ή ένα εισιτήριο για να ταξιδέψουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης βρέθηκε στο Ηράκλειο για το συνέδριο  «TUI Field to Fork Greece» με και έκανε δηλώσεις στο creta24.gr. για το θέμα.

Όπως είπε αναζητείται λύση στο πάγιο αίτημα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, με το ΥπΑΑΤ να προσανατολίζεται και στους μετανάστες που μένουν παράνομα στη χώρα μας.

Ο κ. Αυγενάκης αναγνώρισε πως υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση φακέλων για την απασχόληση εργατών γης από τρίτες χώρες: «Σε ετήσια βάση χρειαζόμαστε 180.000 εργάτες γης. Οι χώρες που διαχρονικά κάλυπταν αυτή την ανάγκη είναι η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Βιετνάμ κ.α.. Γι’ αυτό το λόγο και ζητήσαμε επιμόνως να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Εξωτερικών σε ενίσχυση των κατά τόπους πρεσβειών μας, γραφείων μας ώστε να εξετάζονται οι φάκελοι αλλά όχι με διάθεση απόρριψης γιατί αυτό συμβαίνει το τελευταίο διάστημα μονίμως, αλλά με πραγματική διάθεση ελέγχου του φακέλου του κάθε ενδιαφερόμενου να έρθει στην Ελλάδα για αν εργαστεί κατόπιν αιτήματος συγκεκριμένης εταιρείας η οποία θα τον απασχολήσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».

Και συνέχισε: «Επειδή το θέμα αυτό φαίνεται να καθυστερεί συζητήσαμε μόλις την Παρασκευή με τον αρμόδιο υπουργό για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Καιρίδη μια διαφορετική ιδέα, να δούμε και αυτούς οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας και εργάζονται. Eίναι ένα θέμα το οποίο υπάρχει, νομίζουμε ότι δεν υπάρχει ή τουλάχιστον υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχει. Είναι γεγονός ότι έχουμε αρκετές χιλιάδες εργαζόμενους παρανόμως στη χώρα μας, που όμως για πάρα πολλά χρόνια ξέρουν τις ιδιαιτερότητες, τις δυσκολίες εκτροφής αιγοπροβάτων στα βουνά ή σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες ή σε μεγάλες καλλιεργητικές μονάδες».

Όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συντονισμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και με τη συνεπικουρία των υπουργείων Εξωτερικών, Εργασίας και Εσωτερικών και φυσικά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζεται νομοσχέδιο ώστε να ξεκινήσει -με μια σειρά προϋποθέσεων- η διαδικασία νομιμοποίησης των απασχολουμένων εργαζομένων για μακρά περίοδο στη χώρα μας.

«Έτσι θα έχουμε σαφώς περισσότερο χρήμα στα ασφαλιστικά ταμεία, θα έχουμε διαφάνεια, θα έχουμε τάξη και κυρίως θα δώσουμε μια ανάσα σε ανθρώπους οι οποίοι απασχολούνται και σε εργοδότες οι οποίοι τους απασχολούν με την αγωνία πάντοτε να βρεθούν εκτεθειμένοι απέναντι στο νόμο», σημείωσε ο κ, Αυγενάκης.

«Θέλουμε με κάθε τρόπο να απαντήσουμε σε αυτό το αίτημα των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα και γι’ αυτό το λόγο κινούμαστε σε δύο επίπεδα. Εύχομαι πολύ σύντομα να έχουμε ευχάριστα νέα και το νομοσχέδιο να έρθει το συντομότερο δυνατό στη Βουλή, να το υποστηρίξουμε και να ξεκινήσει η εφαρμογή του», κατέληξε ο υπουργός.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.