ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Sarantis: Ενισχυμένες οι εκτιμήσεις για το 2023- Οι βασικοί πυλώνες Κύριο

08:00 - 12 Σεπ 2023 | ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ
Sarantis: Ενισχυμένες οι εκτιμήσεις για το 2023- Οι βασικοί πυλώνες
Ισχυρές επιδόσεις κατέγραψε ο Όμιλος Σαράντη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, παρόλο που το γενικότερο περιβάλλον της αγοράς παραμένει απαιτητικό. Όπως αναφέρει στην οικονομική του έκθεση, ενώ ο Όμιλος διατηρεί την προσοχή του στους μακροοικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους, δηλώνει βέβαιος ότι η στρατηγική του θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την αναπτυξιακή του δυναμική. Ως εκ τούτου, αυξάνει σημαντικά τις εκτιμήσεις κερδοφορίας για το 2023.

Ειδικότερα, ο Όμιλος αναμένει καθαρές πωλήσεις σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, αμετάβλητες στα €480 εκ., 7,8% έναντι του 2022. Παράλληλα, αυξάνει την πρόβλεψή του για οργανική αύξηση EBIT. Η εκτίμησή του για κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) για το 2023 είναι €43 εκατ. (αύξηση 7,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή του των €40 εκ.), αύξηση 33,37% σε σύγκριση με το EBIT 2022 (€32,24 εκατ.). Όσον αφορά το περιθώριο EBIT, αναμένει τώρα 8,9% για το 2023, ενώ προηγουμένως εκτιμούσε 8,3%, αναμένοντας αύξηση κατά 60 μονάδες βάσης από την προηγούμενη πρόβλεψη και κατά 166 μονάδες βάσης από το 2022 αντίστοιχα.

Μέσα στο 2023 η Sarantis έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο πίσω από τις φιλοδοξίες και τις πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στους βασικούς πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου:

➢ Η βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής βιωσιμότητας του Ομίλου και επηρεάζουν σημαντικά τις εγκαταστάσεις παραγωγής και την προϊοντική του προσέγγιση. Έτσι, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις που στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση της συσκευασίας και στην βελτίωση διαχείρισης αποβλήτων, στη διασφάλιση της βιώσιμης και κυκλικής προμήθειας πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, διασφαλίζοντας παράλληλα την καινοτομία, την ποιότητα των προϊόντων και την ασφάλεια των καταναλωτών. Επιπλέον, ο Όμιλος παραμένει επικεντρωμένος στην ανάπτυξη προϊόντων με υψηλότερο οικολογικό προφίλ, χρησιμοποιώντας βιώσιμα συστατικά, ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά και πρακτικές κυκλικής οικονομίας. Για παράδειγμα, το Μάρτιο του 2023, λάνσαρε το νέο refillable clean skincare brand, clinea, που βασίζεται σε μια μοναδική clean beauty φόρμουλα, και μια βιώσιμη συσκευασία ανακυκλώσιμων και ανακυκλωμένων υλικών και επαναγεμιζόμενες συσκευασίες με ανταλλακτικές κάψουλες.

➢ Οι ενδυναμωμένοι εργαζόμενοι και η συνεπής επένδυση για την ανάπτυξη, την ασφάλεια και την ευημερία των εργαζομένων σε ένα θετικό και υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον που προάγει την ισότητα, τη διαφάνεια και τον αμοιβαίο σεβασμό αποτελούν μέρος της φιλοσοφίας της Sarantis. Το 2022 πραγματοποιήθηκε Έρευνα Δέσμευσης Εργαζομένων τα αποτελέσματα της οποίας χρησιμοποιούνται ήδη με σκοπό τη συνεχή βελτίωση σε τομείς που αναδείχθηκαν κατά την έρευνα. Τέλος, η δέσμευση του Ομίλου προς την διαφορετικότητα & συμπερίληψη αντανακλάται στην υψηλή συμμετοχή των γυναικών εργαζομένων, η οποία ανέρχεται στο 54%. Όπως αναφέρει ο Όμιλος, θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα σε ένα θετικό και υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον για όλους τους εργαζόμενους.

➢ Ο Όμιλος αναλαμβάνει δράσεις σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης και υποστηρίζει την Ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη. Αναγνωρίζοντας σε βάθος τη σημαντικότητα της προστασίας του περιβάλλοντος ενώπιον των μελλοντικών γενεών, υλοποιεί έργα για τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Η επιχειρηματική του δράση βασίζεται στην κοινωνική υπευθυνότητα και την ηθική. Για παράδειγμα, διοργανώθηκε η πρώτη εθελοντική ομαδική δράση καθαρισμού με τους εργαζομένους τους, υποστηρίζοντας τον σκοπό του Save Your Hood. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, πάνω από 150 εργαζόμενοι του Ομίλου συμμετείχαν στον εθελοντικό καθαρισμό του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Εμπορικού Ναυτικού και της ευρύτερης περιοχής.

Προβλεπόμενη πορεία και εξέλιξη

Το 2023 η Sarantis αντιμετώπισε το απαιτητικό περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, εξισορροπώντας στρατηγικά τις ανατιμήσεις προϊόντων, τον όγκο πωλήσεων και την ανταγωνιστικότητά του. Επιπλέον, εφάρμοσε με επιτυχία την διαδικασία εξορθολογισμού χαρτοφυλακίου και επωφελήθηκε από την έμφαση που έδωσε πίσω από το HERO προϊοντικό χαρτοφυλάκιο.

«Καθώς διανύουμε αυτό το σύνθετο και απαιτητικό περιβάλλον, επικεντρωνόμαστε στη διατήρηση της αναπτυξιακής μας δυναμικής και της ανταγωνιστικότητάς μας, προστατεύοντας παράλληλα τα περιθώρια κερδοφορίας μας. Για το σκοπό αυτό, η διοίκηση επανεξετάζει συνεχώς το σχέδιο δράσης της, προκειμένου να ενεργοποιήσει περαιτέρω δράσεις μετριασμού» αναφέρει ακόμη η Sarantis και προσθέτει:

«Η στρατηγική του Ομίλου παραμένει αμετάβλητη, με έμφαση, όπως πάντα, στην ανάπτυξη, είτε οργανική είτε μέσω εξαγορών, στην περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητάς του στην γεωγραφική του περιοχή, στην βελτιστοποίηση των λειτουργικών του εξόδων, στις οικονομίες κλίμακας, στις συνέργειες και στην λειτουργική μόχλευση (operating leverage)».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.