ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι να προσέξω για τη σωστή εγκατάσταση του κλιματιστικού μου

08:01 - 22 Μαϊ 2023 | ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
Τι να προσέξω για τη σωστή εγκατάσταση του κλιματιστικού μου
Με τους καύσωνες να βρίσκονται προ των πυλών, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να αποκτήσεις το νέο σου κλιματιστικό. Μάθε όλα όσα πρέπει να ξέρεις και γλίτωσε από τις ζέστες με το κατάλληλο… κύμα δροσιάς!

Το 2022 ήταν η πιο ζεστή χρονιά στην Ευρώπη για τις περισσότερες χώρες ενώ το 2023 η μέση θερμοκρασία αναμένεται να είναι υψηλότερη. Τους καλοκαιρινούς μήνες περιμένουμε μάλιστα ισχυρούς καύσωνες και ως μόνη σανίδα σωτηρίας φαντάζει ένα καλό κλιματιστικό.

Τα τελευταία χρόνια, ένα ισχυρό κλιματιστικό με σύγχρονες τεχνολογίες αποτελεί μια από τις πιο απαραίτητες προσθήκες που πρέπει να κάνει στο σπίτι του κάθε νοικοκυριό. Όχι μόνο, όπως είπαμε, θα σε δροσίσει στους επερχόμενους καύσωνες αλλά θα σε ζεστάνει και στα κρύα του χειμώνα. Πέρα από το μοντέλο και τη μάρκα που θα επιλέξεις, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και η σωστή εγκατάσταση του νέου σου air-condition. Πάμε να τα δούμε όλα, ένας προς ένα.

klimatistiko plaisio

Επιλέγοντας τη σωστή τοποθεσία

Η επιλογή της κατάλληλης θέσης για το κλιματιστικό σου αποτελεί το θεμέλιο για να μεγιστοποιήσεις την απόδοσή του. Η τοποθέτηση της μονάδας σου στο σωστό σημείο του σπιτιού είναι ένα βήμα ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της. Για να εξασφαλίσεις μέγιστη απόδοση θα πρέπει ταυτόχρονα με το σωστό μέρος εγκατάστασης να ελαχιστοποιήσεις τυχόν εμπόδια. Η σωστή λύση είναι να τοποθετήσεις το air-condition μακριά από το άμεσο ηλιακό φως καθώς και από άλλες πηγές θερμότητας, όπως λάμπες ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Επίσης σημαντικό είναι να κρατήσεις επαρκή απόσταση γύρω από τη μονάδα ώστε να κυκλοφορεί σωστά ο αέρας αλλά και να έχεις εύκολη πρόσβαση για τη συντήρησή του.

Το μέγεθος μετράει

Όταν μιλάμε για κλιματιστικά, το σωστό μέγεθος είναι εκείνο που μετράει! Όπως θα γνωρίζεις ήδη, τα κλιματιστικά διαχωρίζονται κυρίως από την ισχύ τους ή αλλιώς τα λεγόμενα BTU. Με απλά λόγια, πρόκειται για τον ονομαστική τους απόδοση. Δηλαδή, το πόσο αποτελεσματικά και γρήγορα μπορεί το air-condition να φτάσει την ιδανική θερμοκρασία. Όσο πιο μεγάλα τα BTU τόσο πιο ισχυρή η απόδοσή του. Όλα όμως εξαρτώνται από το χώρο σου.

Τι εννοούμε; Εάν ψάχνεις ένα κλιματιστικό για το υπνοδωμάτιό σου, που μάλλον δεν θα ξεπερνάει τα 18τ.μ., τότε δεν χρειάζεται να αγοράσεις ένα των 18.000 BTU/h. Ένα air condition μεταξύ 9.000 - 11.000 BTU/h αποτελεί την ιδανική επιλογή σε επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας και απόδοσης. Εάν πάλι ψάχνεις κάτι για ένα χώρο έως 25τ.μ. τότε θα πρέπει να πας σε μια επιλογή ανάμεσα στα 12.000 - 17.000 BTU/h. Αν μιλάμε για ακόμη μεγαλύτερο χώρο, π.χ 25τ.μ - 40 τ.μ., τότε συνίσταται ένα κλιματιστικό από 18.000 BTU/h έως και 23.000 BTU/h. Τέλος, για το σαλόνι σου, που μπορεί να είναι άνω των 40τ.μ. χρειάζεσαι μια αρκετά δυνατή μονάδα κοντά στα 24.000 BTU/h.

klimatistiko plaisio 3

Σωστή μόνωση

Η μόνωση παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας και στη μεγιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης. Βεβαιώσου, όσο μπορείς προφανώς, ότι το δωμάτιο στο οποίο θα εγκαταστήσεις το κλιματιστικό σου, είναι σωστά μονωμένο. Πρόσεξε για αρχή τα παράθυρα και τις πόρτες. Μια επαρκής μόνωση αποτρέπει τη διαφυγή ψυχρού αέρα και τη διείσδυση θερμού αέρα, επιτρέποντας στη μονάδα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και να μειώνει την κατανάλωση ενέργειας. Τώρα για τους τοίχους και το ταβάνι, ίσως εάν δεν γνωρίζεις ο ίδιος, να πρέπει να φέρεις κάποιον ειδικό.

klimatistiko plaisio 4

Σωστή ηλεκτρολογική εγκατάσταση

Αν δεν έχεις γνώσεις ηλεκτρολόγου τότε άφησέ το για τους ειδικούς. Επειδή τα κλιματιστικά απαιτούν ένα ορθώς εγκατεστημένο ηλεκτρικό κύκλωμα για να διασφαλιστεί η ασφαλής και αξιόπιστη λειτουργία τους, σε συμβουλεύουμε να απευθυνθείς σε επαγγελματίες. Θα διασφαλίσουν ότι η καλωδίωση έχει γίνει σωστά ώστε να είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές του εκάστοτε μοντέλου και γενικά πως όλα θα λειτουργούν όπως έχουν προβλεφθεί από τον κατασκευή. Μην τα παραμελήσεις διότι μια κακή σύνδεση είναι ικανή όχι μόνο να προκαλεί δυσλειτουργίες αλλά να κάνει σοβαρή ζημιά στη μονάδα σου.

Επίσης, το ξέρουμε ότι θέλεις να μειώνεις τα έξοδα από παντού, αλλά γενικά την εγκατάσταση καλό θα ήταν να την αφήσεις στα χέρια ειδικών και να μην επιχειρήσεις να ξεκινήσεις το DIY πάνω στο κλιματιστικό σου.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:15 - 19 Μαϊ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.