ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποια έργα «ανεβάζουν» στα ύψη το ανεκτέλεστο της ΑΒΑΞ Κύριο

08:00 - 02 Οκτ 2023 | ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος του Ομίλου ΑΒΑΞ Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος του Ομίλου ΑΒΑΞ
Ισχυρό αναπτυξιακό outlook παρουσιάζει η ΑΒΑΞ, καθώς έχει «κλειδώσει» σημαντικές συμφωνίες οι οποίες της εξασφάλισαν 3,2 δισ. ευρώ υπογεγραμμένο ανεκτέλεστο, το υψηλότερο συμβασιοποιημένο στον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ομίλου Χρήστος Ιωάννου. Έχοντας ολοκληρώσει ορισμένα έργα αξίας, αλλά και με έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, διαμορφώνονται σημαντικές προοπτικές για την επόμενη περίοδο.

Όπως ανέφερε η διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου, κατά την παρουσίαση των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου, αναμένεται να παρατηρηθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στα οικονομικά δεδομένα της ΑΒΑΞ, καθώς τα έργα θα εισέλθουν σε φάση εντατικής υλοποίησης, ενώ έχουν επίσης προστεθεί πολλά έργα σημαντικής αξίας. «Βελτιώνοντας σημαντικά το EBITDA κατασκευής το α’ εξάμηνο, μία τάση που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα και με τα υφιστάμενα και τα νέα έργα να μπαίνουν σε φάση πλήρους ανάπτυξης, ο όμιλος ΑΒΑΞ βρίσκεται σε πορεία επιστροφής σε ισχυρά οικονομικά μεγέθη», δήλωσε ο κ. Ιωάννου, αφήνοντας υποσχέσεις για ένα προσοδοφόρο μέλλον.

Στις άμεσα επόμενες περιόδους εκτιμάται ότι θα καταγραφεί ενίσχυση των οικονομικών επιδόσεων με αιχμή την κατασκευαστική δραστηριότητα, δεδομένου του σημαντικά αυξημένου ανεκτέλεστου υπολοίπου και των ανώτερων χαρακτηριστικών κερδοφορίας των έργων που έχουν συμβασιοποιηθεί κυρίως από το 2022 και έπειτα. Στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2023, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου, δηλαδή το τμήμα των υπογεγραμμένων συμβάσεων κατασκευαστικών έργων που δεν έχει αποτυπωθεί στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις ως προς την παραγωγή εσόδων και εξόδων έφτανε τα 2,7 δισ. ευρώ, έναντι 1,86 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022. Στο παραπάνω ποσό δεν περιλαμβάνονται συμβάσεις εκτός του κατασκευαστικού τομέα, όπως π.χ. το real estate και άλλες υπηρεσίες. Συνυπολογίζοντας τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2023, αλλά και τις συμβάσεις προς υπογραφή για έργα και διαγωνισμούς στα οποία έχει ήδη ανακηρυχθεί ανάδοχος η ΑΒΑΞ και οι θυγατρικές της μονάδες, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη η εκτέλεση έργων μετά το α’ εξάμηνο του έτους, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου υπερβαίνει τα 3,2 δισ. ευρώ την τρέχουσα περίοδο.

Τα νέα έργα

Η ΑΒΑΞ υπέγραψε νέες συμβάσεις συνολικής αξίας 954 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου σε μία περίοδο όπου επιταχύνεται συνολικά ο ρυθμός εκτέλεσης έργων, οι κυριότερες από τις οποίες είναι οι εξής:

  1. Μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία σταθμού παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 1.750 ΜW στη Ρουμανία για τον όμιλο Mass Group Holding, συνολικού προϋπολογισμού 673,5 εκατ. ευρώ
  2. Κατασκευή του οδικού άξονα Μπράλος – Άμφισσα, αξίας 207,2 εκατ. ευρώ
  3. Συμπληρωματικά αντιπλημμυρικά έργα στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, αξίας 36,8 εκατ. ευρώ
  4. Κατασκευή τοπικού δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ (ΔΕΠΑ Υποδομών) στην Πάτρα, αξίας 17,8 εκατ. ευρώ
  5. Ανάληψη ρόλου συμβούλου (Early Contractor Involvement) για το έργο του Vouliagmenis Mall στο Ελληνικό, σε κοινοπραξία με την Rizzani de Eccher (συμμετοχή ΑΒΑΞ 40%)

Ο όμιλος έχει υπογράψει συμβάσεις συνολικής αξίας 0,46 δισ. ευρώ μετά τα τέλη του φετινού Ιουνίου, η μεγαλύτερη εκ των οποίων αφορά στην κατασκευή του νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και των νέων Γενικών Νοσοκομείων της Κομοτηνής και της Σπάρτης, με χρηματοδότηση από τη «Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αξίας 443 εκατ. ευρώ. Επίσης, αναμένει προσεχώς να υπογράψει δύο ακόμη συμβάσεις συνολικής αξίας 15 εκατ. ευρώ.

Αριστοτέλης Παππάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.