ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκλαβενίτης: Δυναμική πορεία στα cash & carry- Οι επενδύσεις

12:39 - 03 Ιουλ 2023 | Επιχειρήσεις
Σκλαβενίτης: Δυναμική πορεία στα cash & carry- Οι επενδύσεις
Δυναμική πορεία καταγράφει ο κλάδος cash and carry του ομίλου Σκλαβενίτη, που εκπροσωπείται από την επωμυμία "The Mart". Κι αυτό σε έναν τομέα που γνώρισε δυσκολίες, λόγω πανδημίας, αλλά με ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, έχει μια συνολική «πίτα» που πέρυσι υπερέβη το 1,2 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, το cash & carry, που αφορά ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης μέχρι επιχειρήσεις λιανικής, περίπτερα και 24ωρης λειτουργίας μικρά σούπερ μάρκετ, ειδικά σε τουριστικές περιοχές πέρασε, ήδη από το 2021 σε νέα φάση, με νέες επενδύσεις, όλων των «παικτών».
 
Το 2021 μάλιστα ο κλάδος είχε ανάπτυξη 5,3%, και έφτασε τον τζίρο του στα 1,088 δισ. ευρώ (NielsenIQ), ενώ και το 2022 φαίνεται ότι υπήρξε νέα άνοδος με ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης. 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι λόγω των μισθώσεων τύπου Airbnb, σε πολλές περιοχές έχουν ξεφυτρώσει πολλά σημεία «μικρής λιανικής» που τροφοδοτούνται από τα cash and carry. Λειτουργούν, δε, με διευρυμένα ωράρια και έχουν υπηρεσίες «μινι» εστίασης, με delivery cafe κτλ, καλύπτοντας τα νέα δεδομένα στην αγορά φιλοξενίας.

Στο φόντο αυτό η Σκλαβενίτης αναπτύσσεται στον κλάδο με υφιστάμενο δίκτυο 13 υποκαταστημάτων cash & carry και πλάνο για νέα.

Έκλεισε πέρυσι με κύκλο εργασιών 407,1 εκατ. ευρώ από 342,4 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση και με κέρδη μετά από φόρους 10,8 εκατ. ευρώ από 6,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα κέρδη  EBITDA στην χρήση 2022 ανήλθαν σε 22,7 εκατ. ευρώ ή 5,59% επί κύκλου εργασιών. 

Να σημειωθεί ότι, η Σκλαβενίτης προχώρησε σε συνεργασία με τοπική εταιρεία διανομής για την Πάρο, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε το δίκτυο των πωλητών στις υπόλοιπες Κυκλάδες με στόχο να καλύψει την αγορά εστίασης κτλ.
 
Επιπλέον από 1.6.2023 λειτουργεί το νέο Κέντρο Διανομής της The Mart στην Τρίπολη σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 3.200 τ.μ., με σκοπό να εξυπηρετήσει τους επαγγελματίες σε Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία και Λακωνία.

Ο κλάδος, βέβαια, έχει οξύ ανταγωνισμό, με τοπικούς «παίκτες», αλλά και με όλους τους μεγάλους retailers να έχουν παρουσία, με ισχυρότερη θέση να έχει η METRO το δημιούργημα του αείμνηστου Παντελή Παντελιάδη, που έχει και τη «μερίδα του λέοντος» στον κλάδο.

Επίσης ισχυρή θέση έχει και το ΕΝΑ Cash & Carry, με 14 καταστήματα, του ομίλου ΑΒ Βασιλόπουλος.

Πάντως, ο όμιλος Σκλαβενίτη, που διαθέτει ένα πυκνό δίκτυο λιανικής με 500 σημεία σε όλη την Ελλάδα, εξυπηρετώντας, συχνά, από τα φυσικά καταστήματα αυτά και τη χονδρική, προχωρά την πορεία του, σε όλους τους κλάδους, με επενδύσεις σε 9 ακίνητα συνολικής επιφάνειας 102.000 τ.μ., σε δύο ακόμα βιομηχανικά ακινήτα συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ. περίπου,  αλλά και σε αναβαθμίσεις σε ψυκτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.

Μάλιστα, οι συνολικές επενδύσεις το 2022 για αγορές ακινήτων, ανακαινίσεις καταστημάτων και ψυκτικές εγκαταστάσεις, ανήλθαν σε 110,7 εκατ. ευρώ. 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:10 - 03 Ιουλ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.