ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς θα επηρεαστούν τα αμερικανικά ομόλογα απ'την υποβάθμιση της Fitch

12:53 - 03 Αυγ 2023 | Ομόλογα
Πώς θα επηρεαστούν τα αμερικανικά ομόλογα απ'την υποβάθμιση της Fitch
Πολλές ανησυχίες στην παγκόσμια αγορά έχει επιφέρει η υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου του αμερικανικού δημοσίου, στην οποία προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, αυτή η υποβάθμιση «αντανακλά την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια, το υψηλό και αυξανόμενο βάρος του χρέους της γενικής κυβέρνησης και τη διάβρωση της διακυβέρνησης».

Ο Fitch αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 118% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος έως το 2025, σε σύγκριση με το μέσο όρο περίπου 39% για τις χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ.

Η επίπτωση στα αμερικανικά ομόλογα

Αυτή η κίνηση, σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορεί να ωθήσει τα αμερικανικά ομόλογα σε υψηλότερες αποδόσεις καθώς οι επενδυτές απαιτούν μεγαλύτερο ασφάλιστρο κινδύνου.

Ωστόσο, όπως εκτιμά η UBS, με βάση την ιστορική εμπειρία και τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, αναμένεται πτώση των αποδόσεων, ενώ θεωρεί ότι τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ θα προτιμώνται περισσότερο.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ είχε υποχωρήσει κατά περίπου 50 μονάδες βάσης, στο 2,6%, τρεις ημέρες μετά την υποβάθμιση του S&P στις 5 Αυγούστου.

Ακόμη και 15 ημέρες συναλλαγών αργότερα, οι αποδόσεις εξακολουθούσαν να είναι κατά 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από την ημέρα της υποβάθμισης και περίπου κατά 80 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σύγκριση με 15 ημέρες συναλλαγών πιο πριν.

Πάντως, μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση της αγοράς από την υποβάθμιση του Fitch ήταν σχετικά αδιάφορη. Η απόδοση του διετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε αρχικά κατά 1 μονάδα βάσης (bps) στο 4,89%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά 1 bps. Στις 2 Αυγούστου, η απόδοση του διετούς αυξήθηκε στο 4,92%. Το 10ετές αυξήθηκε κατά περίπου 8 μονάδες βάσης στο 4,09%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.