ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εκτοξεύεται» σχεδόν 2% λόγω Μεσανατολικού το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο Κύριο

14:17 - 27 Οκτ 2023 | Εμπορεύματα
«Εκτοξεύεται» σχεδόν 2% λόγω Μεσανατολικού το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
«Άλμα» κοντά στο 2% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή (27/10), καθώς εντείνονται οι φόβοι για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να διαταράξει τον εφοδιασμό πετρελαίου, μετά από αναφορές ότι ο αμερικανικός στρατός είχε πλήξει ιρανικούς στόχους στη Συρία.

Δύο μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ έπληξαν εγκαταστάσεις όπλων και πυρομαχικών στη Συρία την Παρασκευή ως αντίποινα για επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων από πολιτοφύλακες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη την Πέμπτη ότι εάν η επίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς δεν σταματήσει, οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα γλιτώσουν από αυτή τη φωτιά».

Επίσης, βλήματα έπληξαν δύο πόλεις της Αιγύπτου στην Ερυθρά Θάλασσα την Παρασκευή τραυματίζοντας αρκετούς ανθρώπους, δήλωσαν πηγές και αξιωματούχοι, γεγονός που δείχνει τον κίνδυνο περιφερειακής διάχυσης της σύγκρουσης.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη χερσαία επίθεσή τους στη Γάζα στον 20ήμερο πόλεμο τους με τη Χαμάς τη νύχτα, αφού ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα εξακολουθούν να προετοιμάζονται για πλήρη χερσαία εισβολή.

Οι εξελίξεις μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεάσει άμεσα τις προμήθειες πετρελαίου, αλλά εγείρουν φόβους ότι η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να επεκταθεί και να διαταράξει τις εξαγωγές από τον σημαντικό παραγωγό αργού, το Ιράν, που υποστηρίζει τη Χαμάς.

Η εντατικοποίηση των συγκρούσεων θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις αποστολές από τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, και άλλους μεγάλους παραγωγούς στον Κόλπο.

«(Παραμένει) απίστευτα δύσκολο ακόμη και για τους πιο ενημερωμένους περιφερειακούς παρατηρητές να κάνουν δηλώσεις με μεγάλη σιγουριά για την τροχιά της τρέχουσας κρίσης, καθώς οι κόκκινες γραμμές που θα μπορούσαν να φέρουν περισσότερους παίκτες στο πεδίο της μάχης παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αδιάκριτες», δήλωσε η Χελίμα Κροφτ, αναλύτρια του RBC Capital.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν ότι διατήρησαν την πρόβλεψή τους για την τιμή του μπρεντ για το πρώτο τρίμηνο του 2024 στα 95 δολάρια το βαρέλι, αλλά πρόσθεσαν ότι οι χαμηλότερες ιρανικές εξαγωγές θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση των τιμών κατά 5%.

Οι τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν κατά 20% στο λιγότερο πιθανό σενάριο διακοπής του εμπορίου μέσω των Στενών του Ορμούζ όπου διέρχεται το 17% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ανέφερε η τράπεζα.

Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου παραμένουν επιφυλακτικές. Την Πέμπτη, τα στοιχεία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της σε σχεδόν δύο χρόνια το τρίτο τρίμηνο, ανατρέποντας την ζοφερή μακροοικονομική τάση που έχει μαστίσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 1,78% στα 84,69 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,84% στα 89,54 δολάρια το βαρέλι.

Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,271% στα 51,455 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,31% στα 1.991,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,33% στα 22,837 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,88% στα 3,6162 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,10% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0549 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,02% στο 1,2124 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,10% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,87 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.