ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βραζιλία-Πλημμύρες: Ζητά κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ο Λούλα- 85 νεκροί

11:38 - 07 Μαϊ 2024 | Ειδήσεις
Βραζιλία-Πλημμύρες: Ζητά κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ο Λούλα- 85 νεκροί
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ζήτησε τη Δευτέρα από το Κογκρέσο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 85 ανθρώπους στην νοτιότερη πολιτεία της χώρας, Ρίο Γκράντε ντο Σουλ.

Περισσότεροι από 130 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τις πλημμύρες που έπληξαν περισσότερα από τα δύο τρίτα των σχεδόν 500 πόλεων της πολιτείας, αναγκάζοντας περίπου 150.000 κατοίκους να αφήσουν τα σπίτια τους, ανακοίνωσε η κρατική αρχή πολιτικής άμυνας.

Οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει δρόμους και γέφυρες σε πολλές πόλεις, προκαλώντας κατολισθήσεις.

Ο Λούλα ζητά από το Κογκρέσο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πολιτεία, η οποία θα επέτρεπε επιπλέον κρατικές δαπάνες χωρίς να χρειάζεται να συμμορφωθεί με το πλαφόν δαπανών που ορίζεται από τους δημοσιονομικούς κανόνες που εγκρίθηκαν πέρυσι.

Τα έξοδα και οι φορολογικές απαλλαγές που σχετίζονται με την ανάκαμψη του κράτους επίσης δεν θα υπολογίζονται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα της κυβέρνησης στο πλαίσιο του μέτρου.

«Δεν έχουμε ακόμη εκτίμηση για το τι θα χρειαστεί», δήλωσε ο υπουργός Σχεδιασμού Σιμόν Τεμπέτ.

«Μόνο όταν υποχωρήσει το νερό θα δούμε το τεράστιο μέγεθος της ζημιάς στην πολιτεία...», πρόσθεσε.

Οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν τη Δευτέρα, αλλά οι βροχές αναμένεται να επανέλθουν με χαμηλότερους όγκους αυτή την εβδομάδα και ενδέχεται να ενταθούν ξανά μεταξύ 10 και 15 Μαΐου, σύμφωνα με τον τοπικό μετεωρολογικό σταθμό MetSul Meteorologia.

«Τα υδρολογικά και μετεωρολογικά σενάρια δεν είναι καθόλου ευνοϊκά βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», ανέφερε. «Παρά τις βελτιώσεις σε μέρη της πολιτείας, ορισμένες περιοχές θα παραμείνουν κάτω από δύσκολες συνθήκες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε.

Ο κυβερνήτης του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, Εντουάρντο Λέιτε, τόνισε ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά καθώς τα σωστικά συνεργεία αποκτούν πρόσβαση σε περισσότερες περιοχές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.