ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Αυξημένος στο 69,8% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

11:32 - 03 Μαϊ 2024 | Ειδήσεις
Τουρκία: Αυξημένος στο 69,8% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας επιταχύνθηκε στο 69,8% τον Απρίλιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την Παρασκευή (3/5), παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων που αποσκοπούν στην τιθάσευση των αυξανόμενων τιμών καταναλωτή.

Να σημειωθεί, ότι ο πληθωρισμός είχε φτάσει το 68,5% τον Μάρτιο, -επίσης αύξηση από τον προηγούμενο μήνα-, καθώς η χώρα αγωνίζεται να ξεπεράσει την κρίση του κόστους ζωής.

Η κεντρική τράπεζα άρχισε να αυξάνει το βασικό της επιτόκιο τον Ιούνιο του 2023, ανεβάζοντάς το σταδιακά από το 8,5% στο 50%, αφού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαλάρωσε τις αντιρρήσεις του σε τέτοιες νομισματικές πολιτικές.

Αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει σταθερό το κόστος δανεισμού, αλλά προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να το αυξήσει ξανά εάν επιδεινωθεί ο πληθωρισμός.

Σε μηνιαία βάση ωστόσο, ο προτιμώμενος δείκτης της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας παρέμεινε αμετάβλητος στο +3,18%.

Σημειώνεται ότι οι νομισματικές αρχές της Τουρκίας είχαν δηλώσει ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα δεν αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι αυτόν τον μήνα, προτού επιβραδυνθεί κάτω από το 40% μέχρι το τέλος του έτους.

Σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής, κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των traders απέχει μήνες ακόμα από το να ξεκινήσει να μειώνει το κόστος δανεισμού στη χώρα, με το βασικό επιτόκιο να έχει αυξηθεί πλέον στο θηριώδες 50% από το 8,5% που ήταν πριν από 11 μήνες (τον Ιούνιο του 2023) σε μία θεαματική στροφή πολιτικής έπειτα από χρόνια επιμονής του προέδρου Ερντογάν σε εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.

Ακόμη, ο Ερντογάν κατηγορούσε εδώ και καιρό τον πληθωρισμό για τα υψηλά επιτόκια, παρόλο που είναι η συμβατική πολιτική των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως να αυξάνουν το κόστος δανεισμού προκειμένου να μειώσουν τον πληθωρισμό.

Αλλά μετά την επανεκλογή του πέρυσι, επέστρεψε στην οικονομική ορθοδοξία και εξέφρασε πλήρη εμπιστοσύνη στην οικονομική του ομάδα με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:08 - 03 Μαϊ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.