ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

HΠΑ: Αυστηρά όρια εκπομπών CO2 στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

13:28 - 25 Απρ 2024 | Ειδήσεις
HΠΑ: Αυστηρά όρια εκπομπών CO2 στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι από το 2032 θα επιβάλλει πολύ αυστηρά όρια στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν άνθρακα, ένα μέτρο που θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η ρύθμιση αυτή, που αφορά, επίσης, όσα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και θα κατασκευαστούν στο μέλλον, βασίζεται στην τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, που δεν είναι ακόμη διαδεδομένη, όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν βασίζεται σε αυτή.

Πρόκειται για «τεράστιες» ανακοινώσεις που «μας βοηθούν να προχωρήσουμε στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης», είπε ο Άλι Ζάιντ σύμβουλος του προέδρου για το Κλίμα. «Ο ενεργειακός τομέας, σήμερα, διαθέτει περισσότερα εργαλεία από ποτέ για να μειώσει τη ρύπανση που προκαλεί», πρόσθεσε.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ευθύνεται περίπου για το ένα τέταρτο των αερίων του θερμοκηπίου που παράγουν οι ΗΠΑ και αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη αιτία ρύπανσης μετά τον τομέα των μεταφορών.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα, που θα συνεχίσουν να λειτουργούν μετά το 2039, θα πρέπει από το 2032 να δεσμεύουν και να αποθηκεύουν το 90% των εκπομπών τους. Τα νέα εργοστάσια που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο θα πρέπει να συλλέγουν το 90% του διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν από το 2032.

Οι ρυθμίσεις αυτές δεν αφορούν τα ήδη υπάρχοντα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φυσικού αερίου, για τα οποία θα υιοθετηθεί διαφορετικός κανονισμός.

Οι νέοι κανόνες θα αποτρέψουν την απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα σχεδόν 1,4 δισεκ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ως το 2047, ποσότητα ίση με τις ετήσιες εκπομπές 328 εκατ. αυτοκινήτων, ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.