ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βιλερουά ντε Γκαλό: Το πετρέλαιο δεν σταματά τη μείωση επιτοκίων

13:06 - 22 Απρ 2024 | Ειδήσεις
Βιλερουά ντε Γκαλό: Το πετρέλαιο δεν σταματά τη μείωση επιτοκίων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα επηρεαστεί από την αβεβαιότητα που επικρατεί για τις τιμές του πετρελαίου για την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, ακόμη και αν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ωθούσε προς τα πάνω το κόστος του πετρελαίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έπρεπε πρώτα να αναλύσουν εάν ένα τέτοιο σοκ τροφοδοτεί τις υποκείμενες τιμές και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει «μηχανική» αντίδραση, είπε σε συνέντευξή του στη Les Echos.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν η αβεβαιότητα θα μπορούσε να καθυστερήσει την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης, απάντησε «όχι, εκτός και αν υπάρξει κάποια έκπληξη, δεν πρέπει να περιμένουμε πάρα πολύ».

«Από τη στιγμή που έχουμε επαρκή εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι θα επιτύχουμε τον στόχο του πληθωρισμού 2% μέχρι το επόμενο έτος, καθήκον μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος όσον αφορά τη δραστηριότητα και την απασχόληση», εξήγησε, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν μελλοντικές περικοπές με «ρεαλιστικό ρυθμό».

«Θα έχουμε πάντα την ικανότητα να το προσαρμόζουμε εάν ένα εξωτερικό σοκ απειλήσει τον αποπληθωρισμό», επεσήμανε.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:26 - 22 Απρ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.