ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρυπτονομίσματα: Το καταστροφικό 2022 και η αρνητική πρωτιά του Bitcoin

09:26 - 18 Ιαν 2023 | Νομίσματα
Κρυπτονομίσματα: Το καταστροφικό 2022 και η αρνητική πρωτιά του Bitcoin
Ένα έτος που θα θέλουν να ξεχάσουν είναι το 2022 για τα κρυπτονομίσματα, με την κεφαλαιοποίηση της ευρύτερης αγοράς να πέφτει κατακόρυφα εν μέσω δύσκολων μακροοικονομικών συνθηκών και μιας σειράς απατών, χρεοκοπιών και καταστροφών στη βιομηχανία κρυπτογράφησης.

Σύμφωνα με την έρευνα του CoinGecko, η κεφαλαιοποίηση της ευρύτερης αγοράς κρυπτονομισμάτων έκλεισε το 2022 στα 829 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 64,1% χαμηλότερα από τα 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στην αρχή του έτους.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ήταν η πιο… βάναυση περίοδος με τη μεγαλύτερη μείωση, με τις αγορές να προσπαθούν στη συνέχεια να ανακάμψουν μέχρι να έρθει η κατάρρευση της FTX τον Νοέμβριο του 2022.

Ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών το τελευταίο τρίμηνο μειώθηκε κατά 32,8%, από 88,1 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο σε 59,2 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο. Συνολικά, οι ημερήσιοι όγκοι συναλλαγών είχαν σταθερά πτωτική τάση κατά τη διάρκεια του έτους, φθάνοντας κατά μέσο όρο στα 86 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Οι κινήσεις στην αγορά κρυπτονομισμάτων συσχετίστηκαν πολύ στενά με τις κινήσεις της αγοράς αμερικανικών μετοχών, ιδιαίτερα του S&P500 κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022. Ωστόσο, το τέταρτο τρίμηνο αυτή η συσχέτιση έγινε αρνητική καθώς η κρυπτογράφηση σημείωσε «βουτιά» λόγω FTX, ενώ οι μετοχές παρουσίασαν ανάκαμψη στο τέλος του χρόνου.

Πρώτο… από το τέλος όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία το Bitcoin

Η πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων, όπως, για παράδειγμα, ο χρυσός, έκλεισαν τη χρονιά στο «κόκκινο». Στη συγκεκριμένη κατηγορία, όμως, το Bitcoin είχε τη χειρότερη απόδοση το 2022, κλείνοντας το έτος με πτώση 64,2%.

bitcoinin

Καλύτερα από όλα τα πήγε ο Δείκτης Δολαρίου ΗΠΑ (DXY), κάτι που, σύμφωνα με το CoinGecko, αποδίδεται στην αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve κατά τη διάρκεια του 2022. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα κέρδη του χάθηκαν το τέταρτο τρίμηνο, καθώς επιβραδύνθηκαν οι αυξήσεις των επιτοκίων. Ο DXY υποχώρησε -7,4% σε τριμηνιαίο επίπεδο και τελικά είδε κέρδος μόλις 8,0% σε ετήσια βάση.

Το αργό πετρέλαιο κατέγραψε σημαντικά κέρδη έως και 63,4% προς το τέλος του 1ου τριμήνου λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, καθώς η άρση των περιορισμών λόγω COVID-19 παγκοσμίως συνέπεσε με μια τεράστια έλλειψη προσφοράς που προκλήθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:26 - 18 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.