ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πρόεδρε, φύγε με φόρα!

Πρόεδρε, φύγε με φόρα!

22:59 - 21 Μαϊ 2023
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Χωρίς διάθεση να μειώσω τη μεγάλη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαϊου, από τις κάλπες προκύπτει ξεκάθαρα μήνυμα αποδοκιμασίας του Αλέξη Τσίπρα.

Οι Έλληνες οδηγήθηκαν στις κάλπες χωρίς ουσιαστικά εναλλακτική επιλογή. Ποιος ευθύνεται βασικά γι' αυτό; Ο Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το αποτέλεσμα των εκλογών και ο θρίαμβος της ΝΔ είναι προσωπική αποδοκιμασία στον Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα πανηγυρική. Παράλληλα αποτελεί "κραυγή" του λαού για την ανάγκη ύπαρξης πραγματικής αντιπολίτευσης.
 
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει δικαιολογίες. Το σύστημα, οι δημοσκοπήσεις, η διαπλοκή, ο λαός που δεν καταλαβαίνει, η λίστα Πέτσα και φυσικά ο... Κατρούγκαλος. Καλό θα ήταν να βγει από αυτή την πλάνη και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα κατάματα. Δεν ανανέωσε το κόμμα (κράτησε Πολάκη και έφερε Αντώναρο), δεν παραδέχθηκε τα λάθη του (έφταιγε για όλα η Τρόικα), δεν είχε σοβαρές θέσεις (εκεί τον εξέθεσε το ΠΑΣΟΚ).
 
Στην πρώτη του δήλωση μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, έδειξε να μην καταλαβαίνει. Ούτε λέξη για παραίτηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. "Αχάμπαρος" που λένε και οι Κρητικοί. Κι ας πήρε ο Μητσοτάκης όλη την Κρήτη για πρώτη φορά από το 1974.
 
Ο Τσίπρας μπορεί να μην καταλαβαίνει (ή να κάνει πως δεν καταλαβαίνει) αλλά είναι σαφές ότι μετά τις δεύτερες εκλογές η χώρα θα έχει απόλυτη ανάγκη ανταγωνιστικής αντιπολιτευτικής πρότασης. Διαφορετικά, θα έχουμε Μητσοτάκη μέχρι να σβήσει ο ήλιος και είναι πραγματικά επικίνδυνο η κάθε κυβέρνηση να μη νιώθει καμία πίεση από την αντιπολίτευση.
 
Μία υπεύθυνη Κεντροαριστερή αντιπολίτευση είναι αυτή που χρειάζεται ο τόπος. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα απέτυχε. Πρόεδρε, φύγε με φόρα! Να περάσει ο επόμενος.
 
Ποιος θα είναι αυτός; Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το δρόμο που θα διαλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, πλέον δεν παίζει μόνος. Το ΠΑΣΟΚ μπαίνει γερά πια στο παιχνίδι. Έχει δρόμο να καλύψει, αλλά με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "ξεφουσκώνει", το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επανέλθει σε τροχιά δεύτερου κόμματος.
 
Και φυσικά ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία μίας νέας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, "καταφύγιο" για τους προοδευτικούς πολίτες και "αντίβαρο" στην κυβέρνηση.
Τελευταία τροποποίηση στις 20:10 - 22 Μαϊ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.