ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
«Λάδι, λάδι... και τηγανίτα τίποτα» για την κάθαρση της Ευρωβουλής!

«Λάδι, λάδι... και τηγανίτα τίποτα» για την κάθαρση της Ευρωβουλής!

13:16 - 17 Ιαν 2023
Πολλά τα «θα» στην ομιλία της Προέδρου Μετσόλα, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν για την ενίσχυση της ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της λογοδοσίας του Κοινοβουλίου!

Μίλησε, κυρίως, για χρονοβόρα μέτρα που λογαριάζει να ληφθούν ενώ,τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να έχουν ληφθεί χρόνια πρίν, για να προστατευθεί το κύρος του Ευρωκοινοβουλίου,από τις πάσης φύσεως (άγνωστες μέχρι στιγμής) «παρεμβάσεις» των «ομάδων συμφερόντων», που δραστηριοποιούνται πέριξ και εντός της Ευρωβουλής σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες.

Κι’ όλα αυτά την ώρα που οι επιπτώσεις του Qatargate στην Ευρωβουλή, θεωρούνται, από διπλωματικούς παρατηρητές, ως σταγόνα στον ωκεανό των σκανδάλων διαφθοράς, που αγγίζουν ήδη την πρόεδρο της Κομισιόν και τουλάχιστον πέντε, πρώην και νυν, Επιτρόπους, που κατηγορούνται για εμπλοκή στο ζέον θέμα της παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης εμβολίων για τον κορονοϊό.

Εν πάσει περιπτώσει, η πρόεδρος της Ευρωβουλής, επέλεξε να μιλήσει για το τι θα κάνει με τα του οίκου της, μεταθέτοντας, όμως, το τι μέλλει γενεσθαι στο απώτερο, άν όχι στο απώτατο, μέλλον.

Μας είπε, λοιπόν, ότι θα ξεκινήσουν με τα μέτρα που μπορούν να εφαρμόσθούν γρήγορα, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν τη διαδικασία για πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις.

Ως σημείο εκκίνησης, θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική για την καταπολέμηση του φαινομένου των ‘περιστρεφόμενων θυρών’, πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη διαφάνεια.

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη λογοδοσία και τον έλεγχο των εκπροσώπων συμφερόντων, πώς μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα ποιος έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις μας.

Θα ζητήσουμε μεγαλύτερη διαφάνεια και από εκείνους που εκπροσωπούν τα συμφέροντα τρίτων χωρών και από πρώην ευρωβουλευτές.

Θα ρίξουμε φως στο τι κάνουμε ως ευρωβουλευτές, με περισσότερες και σαφέστερες πληροφορίες που θα διατίθενται στο κοινό.

Θα επιβάλουμε κανόνες που απαγορεύουν κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να δημιουργήσει σύγχυση με τις επίσημες δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - ιδίως όσον αφορά τις επαφές με τρίτες χώρες.

Θα κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι το κοινό θα έχει σαφείς πληροφορίες σχετικά με τις δηλώσεις για τα οικονομικά μας και θα εξασφαλίσουμε καλύτερη κατάρτιση σχετικά με τις καταγγελίες δημοσίου συμφέροντος και τη συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανόνες.

Θα ενισχύσουμε τα μέτρα για την ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αντισταθούμε στις ξένες παρεμβάσεις.

Θα ενισχύσουμε τα συστήματά μας, θα αντιμετωπίσουμε τυχόν ελλείψεις και θα είμαστε ειλικρινείς και ανοιχτοί καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Το μόνο που λησμόνησε να επισημάνει η φιλόδοξη, κατά τα άλλα, πρόεδρος της Ευρωβουλής, ειναι το πότε θα πάρουν σάρκα και οστά αυτά τα μέτρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.