ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να θωρακιστεί η ανάκαμψη

13:07 - 22 Ιαν 2020
Η νέα χρονιά ξεκίνησε σε θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία, με το ρυθμό ανάπτυξης να ενισχύεται, με τους δείκτες οικονομικού κλίματος και προσδοκιών να βελτιώνονται σημαντικά και με την εμπιστοσύνη των αγορών προς τη χώρα να αποκαθίσταται σταδιακά. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν σημαντικά εμπόδια και προκλήσεις, όπως είναι το μεγάλο επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης και η χαμηλή διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι από το εξωτερικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατά την έναρξη του 50ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να εμφανίσει προσωρινή σταθεροποίηση και αργή ανάκαμψη εντός του τρέχοντος έτους, μετά από μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.  Όπως προβλέπει το ΔΝΤ, η ανάπτυξη παγκοσμίως θα  διαμορφωθεί στο 3,3% φέτος, έναντι 2,9% το 2019, ενώ για την ευρωζώνη αναμένεται ανάπτυξη 1,3% το 2020, πρόβλεψη αναθεωρημένη κατά 0,1% σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι τομείς της μεταποίησης και του παγκόσμιου εμπορίου πλήττονται από την άνοδο του εμπορικού προστατευτισμού και την παρατεταμένη αβεβαιότητα, σχετικά με την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων χωρών, ενώ αυξημένη αβεβαιότητα δημιουργείται και ενόψει της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Παρά την αποτροπή μιας άτακτης εξόδου, είναι αναμενόμενο ότι η επόμενη ημέρα θα φέρει αρκετές αναταράξεις σε σημαντικούς τομείς, όπως είναι το εμπόριο, η ναυτιλία και ο τουρισμός, ο οποίος αντιμετωπίζει ήδη πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 2019 παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν με ρυθμό 4%, σημειώθηκε επιβράδυνση σε σύγκριση με το 2017 και το 2018, λόγω της αβεβαιότητας σε σχέση με το Brexit, των γεωπολιτικών και εμπορικών εντάσεων και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και των κλυδωνισμών που προκάλεσε στην τουριστική βιομηχανία η κατάρρευση της Thomas Cook και ορισμένων αερομεταφορέων χαμηλού κόστους στην Ευρώπη.

Για να θωρακιστεί η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσα σε αυτό το περιβάλλον, απαιτείται διαρκής εγρήγορση και αποφασιστικότητα. Η συνέχιση και η διεύρυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και η εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών για την προσέλκυση επενδύσεων και την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, αποτελούν μονόδρομο, για να επιτευχθεί ο στόχος της οριστικής ανάκαμψης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.