ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ρόλος της ασφάλισης πιστώσεων

13:22 - 19 Ιουν 2019
Τα τελευταία χρόνια, η ασφάλιση πιστώσεων έχει αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο τις ελληνικές επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν την εξωστρέφειά τους, αξιοποιώντας ευκαιρίες στις διεθνείς αγορές. Τα οφέλη που εξασφαλίζει ο συγκεκριμένος θεσμός είναι σημαντικά, με δεδομένες τις συνθήκες που επικράτησαν στην αγορά λόγω της κρίσης, αλλά και το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις επιδιώκουν να εδραιώσουν την παρουσία τους σε αναδυόμενες και ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές, οι οποίες παρουσιάζουν σχετική οικονομική ή ακόμα και πολιτική αστάθεια.

Παρέχοντας προστασία έναντι των εμπορικών, αλλά και των πολιτικών κινδύνων, που μπορεί να αντιμετωπίσει μια εξαγωγική επιχείρηση, η ασφάλιση πιστώσεων βοηθά στην ανάπτυξη της πελατειακής βάσης μιας εξαγωγικής επιχείρησης. Επιπλέον, μέσα από τον καλύτερο έλεγχο των επισφαλειών, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν την αξιοπιστία τους έναντι των τραπεζικών ιδρυμάτων, να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους πίστωσης, να ενισχύσουν τη ρευστότητα και την ανταγωνιστικότητά τους.

Ο ρόλος της ασφάλισης πιστώσεων αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σήμερα, σε μια περίοδο όπου ζητούμενο είναι η αύξηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι, επομένως, απαραίτητο να δημιουργηθεί στον τομέα αυτό ένα σύγχρονο πλέγμα υπηρεσιών, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες της ελληνικής επιχείρησης και ιδιαίτερα της Μικρομεσαίας. Ο ρόλος φορέων, όπως ο ΟΑΕΠ, είναι σίγουρα σημαντικός, για την παροχή υπηρεσιών ασφάλισης πιστώσεων με ταυτόχρονη χρηματοδότηση, με απλές διαδικασίες, ειδικά για τις ανάγκες των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Παράλληλα, είναι θετικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται σταθερά και η αγορά της ασφάλισης πιστώσεων στη χώρα μας, προσελκύοντας νέους, αξιόλογους διεθνείς παίκτες. Είναι προς το συμφέρον όλων η περαιτέρω ενδυνάμωση του κλάδου τα επόμενα χρόνια, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ευελιξία των παρεχόμενων υπηρεσιών και να τεθούν στη διάθεση των ελληνικών επιχειρήσεων ακόμη πιο ανταγωνιστικές προτάσεις και λύσεις, που θα διευκολύνουν την υλοποίηση των σχεδίων τους.

Με ενεργοποίηση από όλες τις πλευρές, ο θεσμός της ασφάλισης πιστώσεων μπορεί να παραμείνει ένας πολύτιμος σύμμαχος για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να διεκδικήσουν μερίδια αγοράς στο εξωτερικό, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.