ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπέρ της συναίνεσης

11:09 - 06 Φεβ 2019
Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Επιτροπής της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, με συμφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση έξι άρθρων. Μέσα στο φορτισμένο πολιτικό κλίμα των τελευταίων ημερών, το γεγονός αυτό αποτέλεσε αναμφίβολα θετική εξέλιξη.

Άλλωστε, η αναθεώρηση των άρθρων που συμφωνήθηκε είναι άκρως αναγκαία στο πλαίσιο της ευρύτερης ανάγκης για αναβάθμιση της λειτουργίας των θεσμών, του κύρους και της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος αλλά και του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας. Η Επιμελητηριακή Κοινότητα συμφωνεί απόλυτα για την αναθεώρηση των συγκεκριμένων άρθρων, που αφορούν την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τις εκλογές, την κατάργηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργών, την τροποποίηση του άρθρου για τη βουλευτική ασυλία, την τροποποίηση του άρθρου για τις Ανεξάρτητες Αρχές και τον τρόπο εκλογής των Διοικήσεών τους, την τροποποίηση του άρθρου για τη συγκρότηση των Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής και την εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά δικαστήρια.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τροποποίησης χρήζουν και άλλα άρθρα του Συντάγματος, με σκοπό την προώθηση αλλαγών που αφορούν, για παράδειγμα, την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, τον ορισμό ανώτατου επιπέδου ορίου φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, την υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνά για την κοινωνική ασφάλεια και την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων, σημαντικές περιβαλλοντολογικές μεταρρυθμίσεις και βεβαίως ριζικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της δικαιοσύνης.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι μια ευκαιρία για αλλαγές, που θα βοηθήσουν στην προσπάθεια μετάβασης της χώρας στην επόμενη ημέρα, με καλύτερες προϋποθέσεις. Για αυτό απαιτεί συναίνεση και υπευθυνότητα από όλους. Η σύγκλιση που επιτεύχθηκε αρχικά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για την ανάγκη αναθεώρησης των συγκεκριμένων άρθρων, είναι ένας καλός οιωνός. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει συνέχεια, όχι μόνο στο πεδίο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, αλλά και σε όλα τα σημαντικά για τη χώρα θέματα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.