ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κυβέρνηση αυτή βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία

09:07 - 01 Μαρ 2016
Χωρίς να προσφέρει «είδηση» όπως είχε μέσω διαρροών προαναγγελθεί, η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο Star το βράδυ της Δευτέρας ήταν αποκαλυπτική, κατά κύριο λόγο για την αδυναμία του να αποδεχθεί σφάλματα, να αναλάβει ευθύνες και να πάρει κάποια πρωτοβουλία εκτονωτική της έντασης και της κοινωνικοπολιτικής κρίσης στην οποία περιδινείται η χώρα και με δική του ευθύνη.

Υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται ο κ. Τσίπρας δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο για μία διέξοδο προς μία κυβέρνηση κοινής αποδοχής, την στιγμή που η κατακραυγή κατά του σημερινού κυβερνητικού σχήματος γιγαντώνεται, ενώ το ενδεχόμενο εκλογών δεν συζητείται καν - κάτι που από μία άποψη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λογικό, καθώς η φθορά προξενεί τον φόβο της απώλειας της εξουσίας. 

Η στάση αυτή θα μπορούσε να μην προκαλεί έκπληξη ή και σχόλια, αν δεν συνοδευόταν από μία πρωτοφανή στα δημοκρατικά χρονικά της χώρας επίδειξη αυταρχισμού και απόπειρα επιβολής λογοκρισίας προς τα μη φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και έντυπα. 

Στον απόηχο του δημοσιεύματος του Βήματος της προηγούμενης Κυριακής, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς προχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας στην πρωτοφανή κίνηση να αποστείλει εξώδικη πρόσκληση στην εφημερίδα, απειλώντας ουσιαστικά για διώξεις και πάντως συνεχίζοντας την τακτική του εκβιασμού και της συναλλαγής. 

Επιχειρεί δια του τρόπου αυτού η κυβέρνηση να επιβάλλει όρους στην άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, να το φέρει στα μέτρα της και να υπαγορεύσει τον τρόπο με τον οποίο θα μεταδίδονται ειδήσεις, σχόλια και πληροφορίες. 

Την ίδια στιγμή, επιβάλλει απαγορεύσεις στον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται το ρεπορτάζ, αποκλείοντας την πρόσβαση των δημοσιογράφων στα hot spots. Αν οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση είχε τολμήσει να διατυπώσει έστω και ως σκέψη ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε ξηλώσει και τα πεζοδρόμια και θα είχε καταγγείλει τους εμπνευστές ως φασίστες. Θα είχε δίκιο. Όμως κάτι τέτοιο, με τέτοιο τρόπο, σε τέτοια έκταση και ένταση, ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες δεν αποτολμήθηκε από κάποια άλλη κυβέρνηση, παρά από αυτήν την αριστεράς. 

Η κυβέρνηση τελεί προφανώς υπό την πίεση σύγχυσης και αδυναμίας πολιτικής αντίδρασης. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν δίστασε στην συνέντευξή του της Δευτέρας να αποδυθεί σε μαθήματα άσκησης της δημοσιογραφίας. Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε «εκκληση να μην επικαλούμαστε τους κινδύνους» που διαφαίνονται για τον τουρισμό από την ανεξέλεγκτη τροπή που παίρνει η διαχείριση του προσφυγικού. «Δεν βοηθάει να διαφημίζουμε οτι κινδυνεύει ο τουρισμός. Να σταματήσετε να καταστροφολογείτε!», είπε ο κ. Τσίπρας με ύφος αυστηρό και βλοσηρό στον δημοσιογράφο συνομιλητή του. Και εκείνος δυστυχώς δεν του απάντησε: «δεν βοηθάει την Δημοκρατία η αντίληψή σας». 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:28 - 01 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.