ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περί χειραγώγησης

21:31 - 08 Οκτ 2015
Παρακολουθώντας την συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, μερικές διαπιστώσεις έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση.

Το θέμα των οικονομικών και φορολογικών μέτρων ελάχιστη έκπληξη προκάλεσε, καθώς όλα είναι γνωστά ήδη από την 17ωρη διαπραγμάτευση του καλοκαιριού και τις θλιβερές ψηφοφορίες στη Βουλή.

Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο - πολιτικό, αλλά όχι μόνο - στις δηλώσεις και τις επανειλημμένες αναφορές του Πρωθυπουργού Τσίπρα και μερικών υπουργών του, αφορούσε τις διακηρύξεις περί πάταξης της διαφθοράς και διασφάλισης της διαφάνειας.

Όχι λόγω αποφασιστικότητας, ούτε επειδή ήταν η πρώτη φορά που ακούγονται τέτοια λόγια και τόσες σχετικές υποσχέσεις από μία κυβέρνηση.

Είναι όμως μάλλον η πρώτη φορά, όπου κυβέρνηση και αξιωματούχοι της, με τόσο προκλητικές δόσεις κυνισμού (ή ελλείψει θεσμικής συναίσθησης), ενέταξαν το έργο και την αποστολή της δικαιοσύνης και των μηχανισμών της σε προγραμματικές δηλώσεις. Σαν να είναι η κυβέρνηση εκείνη που αποφασίζει τι, πώς, πότε από ποιον, σε βάρος ποίου και με ποια διαδικασία θα ενεργοποιηθεί. Στην καθομιλουμένη αυτό λέγγεται χειραγώγηση.

Πρόκειται για κάτι σαν κυνική παραδοχή της παρέμβασης στην Δικαιοσύνη, ωσάν η διαλεύκανση των όποιων υποθέσεων να παραγγέλλεται και να εκτελείται - και φυσικά σαν να πρόκειται για ένα ιδιότυπο πολιτικό ξεκαθάρισμα με εκτελεστικά όργανα τους εισαγγελείς και τους δικαστές.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τις διακηρύξεις και τον τρόπο με τον οποίο αυτές προβάλλονται, για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Κάτι περισσότερο από μία έμμεση απειλή προς κανάλια και ειδησεογραφικούς οργανισμούς έστω και υπερχρεωμένους, για το «τι τους περιμένει» και για το πώς θα πρέπει στο εξής να πορευθούν και να συμπεριφερθούν, συμμορφούμενοι «προς τας υποδείξεις...».

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Τσίπρα με τις δύο αυτές μεθόδους επιχειρεί δύο πράγματα: αφενός να προσφέρει «άρτον και θεάματα» ως αντιστάθμισμα της φορολογικής της επέλασης και αφετέρου να διαμορφώσει ένα νέο πεδίο δράσης, ένα νέο καθεστώς ελεγχόμενο και υποταγμένο στις επιθυμίες της.

Το σχέδιο προφανώς και είναι δρομολογημένο και η εκτέλεσή του σχεδιασμένη. Αλλωστε εισαγγελείς είναι εκείνοι που έχουν αναλάβει κεντρικές κυβενρητικές θέσεις. Και η εικόνα ενός εξ αυτών να χειροκροτεί με οπαδικό πάθος τον Πρωθυπουργό, καθήμενος σε ένα σκαμνί δίπλα στα υπουργικά έδρανα, ήταν αρκετή για να πείσει και τους πλέιν επιφυλακτικούς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.