ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Μόνο με το ζόρι, με απειλή και τιμωρία θα λειτουργήσει αυτό το κράτος

Μόνο με το ζόρι, με απειλή και τιμωρία θα λειτουργήσει αυτό το κράτος

14:00 - 12 Σεπ 2023
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Σε μια χώρα όπου καταρρέει το κράτος, όπως είναι πέραν κάθε αμφιβολίας σήμερα η Ελλάδα, χρειάζεται επειγόντως μια επανεκκίνηση. Το κράτος πρέπει άμεσα να λειτουργήσει και για να γίνει αυτό πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι, οι κανονισμοί, τα πρωτόκολλα, όλα αυτά τα οποία υπάρχουν μεν - και περισσότερα από όσα χρειάζονται - αλλά δεν εφαρμόζονται ούτε από τη δημόσια διοίκηση ούτε από κανέναν άλλο.

Για παράδειγμα στην περίπτωση της δολοφονίας του Αντώνη Καργιώτη στον Πειραιά, το πλοίο έφυγε με ανοικτό τον καταπέλτη ενώ ο νόμος λέει ότι πρέπει ο καταπέλτης να είναι κλειστός πριν την αναχώρηση. Το λιμενικό που επιβλέπει τον απόπλου, αφήνει πάντα τα πλοία να φεύγουν με ανοικτούς καταπέλτες. Το κακό συνέβη τελικά. Πέραν της εταιρείας που δεν εφήρμοσε το νόμο και των καπεταναίων που στη συγκεκριμένη περίπτωση ευθύνονται χωρίς ελαφρυντικά για τη δολοφονία του Καργιώτη, το λιμενικό δεν έκανε τη δουλειά του και φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης.
Το ίδιο συνέβη με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη όπου κανένας δεν ακολούθησε κανένα πρωτόκολλο και τα δυο τρένα συγκρούστηκαν σκοτώνοντας δεκάδες νέους. Κανένας δεν επόπτευε. Η Αστυνομία άφησε τους Κροάτες χούλιγκαν να φτάσουν τη Φιλαδέλφεια και να σκοτώσουν τον νεαρό ΑΕΚτζή, η Αστυνομία αφήνει τις διάφορες μαφίες να αλωνίζουν, χθες είχαμε δολοφονία 6 ανθρώπων στη Λούτσα, η δασονομία δεν καθαρίζει τα δάση και δεν τα προστατεύει επαρκώς, στη Θεσσαλία δεν έγιναν αντιπλημμυρικά ενώ υπήρχε σχετική μελέτη που προέβλεπε ακριβώς τι θα συμβεί και τελικά πνίγηκε ο κάμπος, οι δήμοι δεν καθαρίζουν χωράφια και φρεάτια, καθημερινά σκοτώνονται άνθρωποι με μηχανάκια επειδή δε φοράνε κράνος, ο καθένας κάνει ότι του κατέβει, η παραβατικότητα είναι διάχυτη, η ανομία επικρατεί.
Για να δουλέψει το κράτος πρέπει να τηρηθούν καταρχήν οι νόμοι και για να τηρηθούν οι νόμοι πρέπει ο Μητσοτάκης να επιβάλει την τήρηση τους στους υπουργούς του και αυτοί στη δημόσια διοίκηση. Χρειάζεται δηλαδή πρωθυπουργική εντολή συνοδευόμενη από απειλή προς τους υπουργούς ότι θα φύγουν και αυστηρή εφαρμογή της εντολής και της ποινής αν δεν εφαρμοστούν οι νόμοι. Οι υπουργοί θα αναγκαστούν έτσι να περάσουν προς τα κάτω την εντολή σε όλη τη δημόσια διοίκηση εξασφαλίζοντας την τήρηση της με ποινές απομάκρυνσης από τις θέσεις τους για όσους δεν την εφαρμόσουν.
Το γιατί δεν εφαρμόζει το κράτος κανένα νόμο, είναι σύνθετο πρόβλημα. Από αδιαφορία και διαφθορά μέχρι κακή εκπαίδευση και ανικανότητα. Όμως επί της ουσίας το πρόβλημα ανεβαίνει σε επίπεδο κυβέρνησης διότι είναι δουλειά της κυβέρνησης, δηλαδή των υπουργών να εξασφαλίσουν τη λειτουργία του κράτους και δεν το κάνουν. Ο φόβος του πολιτικού κόστους, ότι κάποιοι θα δυσαρεστηθούν, ότι θα ταραχτούν τα ύδατα του βάλτου, ότι καλύτερα να μη κάνεις τίποτα για να μην την πατήσεις, όλα αυτά μαζί με μεγάλες δόσεις διαφθοράς είναι η αιτία που οι υπουργοί δεν λειτουργούν αποτελεσματικά. Αν ο Μητσοτάκης θέλει να λειτουργήσει το κράτος μπορεί να το κάνει μόνο με το “ζόρι”. Με εντολή, με απειλή τιμωρίας και με τιμωρία τελικά. Αλλιώς κανείς δεν πρόκειται να κάνει τίποτα.
Οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να περιμένουν. Τώρα το ζητούμενο δεν είναι να γίνει καλύτερο το κράτος, είναι καταρχήν να λειτουργήσει το σαράβαλο και μετά με τις μεταρρυθμίσεις το βελτιώνουμε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.