ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όταν έπεφτε το …άσπρο

09:46 - 11 Ιουν 2015
Δημήτρης Καστριώτης

Γράφει ο Δημήτρης Καστριώτης

Για τη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ εξέφρασα τη γνώμη μου τότε. Τότε που έπεσε το μαύρο. Όχι με ετοιμότητα πέντε λεπτών. Έπινα με κάτι φίλους, την επομένη είχα δουλειά, το ανέβαλα μια-δυο μέρες. Χωρίς καμία συγγνώμη για εκείνη την καθυστέρηση (μισθό δεν προσδοκώ, άλλωστε, ώστε να κληθώ σε απολογία ενώπιον της Ζωής), σημειώνω πάντως ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ήταν κατάδηλα αντισυνταγματική – και ταυτόχρονα μια εκδήλωση ευτελούς μαγκιάς (αδιάφορο αν προεχόντως «μεσσηνιακού» ή λαζαριδικού ύφους), μέγα επίτευγμα της οποίας ήταν να προκαλέσει εσωτερική κρίση στη ΔΗΜΑΡ και να την εξαναγκάσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, όπου συνεισέφερε ως εξισορροπητικός πόλος. Και αυτό χωρίς δημοσιονομικό όφελος (το είχε παραδεχθεί και ο Στουρνάρας με τα στενά κοστούμια) – και με νομικά ζητήματα που ενδέχεται να σωρεύσουν βάρη αποζημιώσεων. Και ακόμη, η μεγάλη εκείνη κίνηση Σαμαρά ήταν, από μία πλευρά, η απαρχή της κατανόησης των δανειστών πως ούτε αυτός εννοούσε τις περικοπές που εξήγγελλε – καθώς η μείωση δημόσιου προσωπικού ήταν αβέβαιη (αν όχι εντελώς «μούφα») ενόψει της αναμονής πρόσληψης νέων (κυρίως παλαιών) εργαζόμενων στη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Ωραία. Αφού τα είπαμε αυτά, μήπως να θυμηθούμε, μια που η ΕΡΤ επανέρχεται μετά δόξης, πώς ήταν όταν έπεφτε το ...άσπρο; Να θυμηθούμε πώς ήταν όταν οι συνδικαλιστές της έριχναν μαύρο κατά το δοκούν; Να υπομνήσουμε την τηλεθέαση και ακροαματικότητά της; Τις πολιτικές της δουλείες – έστω και αν οι εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ παρομοιώσεις της με την παλαιά ΥΕΝΕΔ δεν ήταν παρά ένας ακόμη ελεεινός λαϊκισμός του –σήμερα κυβερνώντος- κόμματος; Το ότι η χρέωση ανά μετρητή ΔΕΗ ήταν σχεδόν ίση με όσο θα επιβαρυνόταν το μέσο νοικοκυριό από την αύξηση ΦΠΑ στο ρεύμα που ζητούν οι δανειστές; Το ότι ουδέποτε έγινε σοβαρή συζήτηση με όρους κόστους-οφέλους για το πόσα δίκτυα έπρεπε να διατηρεί η ΕΡΤ, σε ποιο βαθμό έπρεπε να συμπληρώνει και σε ποιον να ανταγωνίζεται την ιδιωτική ραδιοτηλεόραση, τι ποιοτικό αποτύπωμα έπρεπε να έχει, πόσο κόσμο έπρεπε να απασχολεί;

Φυσικά επιθυμώ να υπάρχουν θέσεις για δημοσιογράφους. Όσο γίνεται περισσότερες. Αλλά μην τρελαθούμε κιόλας από τις μεγαλοστομίες που μας πλημμυρίζουν. {Αλήθεια, τι σημαίνει «νεκροί της ΕΡΤ»; Ήταν πεσόντες ή συνάνθρωποί μας που, δυστυχώς, εκδήμησαν έκτοτε – πιθανότατα πικραμένοι, αλλά χωρίς καμία ένδειξη ότι θα ήταν κοντά μας αν η ΕΡΤ δεν είχε κλείσει;} Η ΕΡΤ χρειαζόταν ριζική επισκευή. Όχι επισκευή και πέταμα. Και σίγουρα όχι πέταμα χωρίς απόπειρα επισκευής. Αυτό που οπωσδήποτε δεν χρειαζόταν ήταν αναπαλαίωση εκ του προχείρου, όπως αυτό που συμβαίνει τώρα – ή όπως οι «κατεπείγουσες» επελάσεις προς το παρελθόν που προωθεί στην εκπαίδευση το δίδυμο του υπουργείου Παιδείας.

Τώρα που έρχεται το άσπρο, όχι αμέσως, σε λίγο, ρωτήστε για την ποιότητα (καβαφικοί, ως είστε), αλλά και για τις μετρήσεις της AGB. Και στη συναυλία, μην ψαρώσετε. Η Ραχήλ μπορεί να είναι εκεί, αλλά είναι ειλικρινής: μετά δεν θα ακούει Τρίτο, αλλά Παντελίδη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.