ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΩΡΑ βίζα και φρούτα στους Ρώσους!

15:37 - 02 Δεκ 2015
Βασίλης Νικολόπουλος

Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος

Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας ενέχουν βέβαια και πολλούς κινδύνους για τη χώρα μας αλλά παράλληλα δημιουργούν και νέες ευκαιρίες για αξιοποίηση της στρατηγικής μας θέσης κυρίως στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα.

Συγκεκριμένα η κρίση που έχει εκδηλωθεί μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας μετά την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τούρκικο πύραυλο στα τουρκοσυριακά σύνορα και το οικονομικό εμπάργκο της Ρωσίας κατά της Τουρκίας δημιουργεί μια νέα ευκαιρία για τον ελληνικό τουρισμό και όχι μόνο γιατί θα ευνοεί επίσης και την ελληνική εξαγωγή γεωργικών προϊόντων, κυρίως ελληνικών φρούτων στη ρώσικη αγορά.

Στον τομέα του τουρισμού η χώρα μας μπορεί να διεκδικήσει ένα σημαντικό κομμάτι από τα 4 εκατ. Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται ετησίως την Τουρκία και τώρα θα αναζητήσουν νέους προορισμούς. Το οικονομικό όφελος, που θα προκύψει από την προσέλκυση των 4 εκατ. Ρώσων τουριστών υπολογίζεται από τους τουριστικούς παράγοντες σε 4 δισ. ευρώ, (από την ρώσικη πλευρά υπολογίζεται ότι τα 4 εκατ. Ρώσων τουριστών δαπανούν περίπου 10 δισ. ευρώ για τις διακοπές τους στην Τουρκία) δηλαδή πρόκειται για ένα σημαντικό τουριστικό φιλέτο, που όμως να μην ξεχνάμε το διεκδικούν η Κύπρος και η Ισπανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ρώσικη πλευρά (Ρώσοι tour operators) η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των επιλογών τους, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο ποσοστό των Ρώσων τουριστών (περίπου 3,5 εκατ.) αλλά βεβαίως από την ελληνική πλευρά πρέπει να υπάρξουν οι ανάλογες πρωτοβουλίες διεκδίκησης. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι Ρώσοι που ενδιαφέρονται να έλθουν στη χώρα μας για να πάρουν την πολυπόθητη νέα «βιομετρική» βίζα που χρειάζονται από τα εν Ρωσία ελληνικά προξενεία. Η εξυπηρέτηση από πλευράς ελληνικών προξενείων είναι πράγματι όχι απλώς ταλαιπωρία αλλά αληθινή Οδύσσεια, ελλείψει υπαλλήλων. Για να μη χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία πρέπει το ΥΠΕΞ επειγόντως να ενισχύσει τα ελληνικά προξενεία στη Ρωσία με επαρκές προσωπικό, ώστε να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος όγκος των ενδιαφερόμενων Ρώσων να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και αυτή η απόφαση πρέπει να ληφθεί το ταχύτερο για να προλάβουμε την νέα σαιζόν. Να σημειώσω ότι οι Ισπανοί προξενικοί υπάλληλοι για να κερδίσουν τους Ρώσους τουρίστες τους πηγαίνουν την βίζα στο… σπίτι τους. Ας τρέξει λοιπόν το ΥΠΕΞ για να μην χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία.

Τα αγροτικά και άλλα προϊόντα

Ευκαιρία από αυτή τη γεωπολιτική κρίση στην περιοχή μας (κυρίως μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας) δημιουργείται και για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Μετά το ευρωπαϊκοαμερικάνικο εμπάργκο, που επιβλήθηκε εδώ και καιρό λόγω της ρωσοουκρανικής διένεξης που έπληξε και τις ελληνικές εξαγωγές, κυρίως φρούτων, στη ρώσικη αγορά η Τουρκία έχει καλύψει το κενό. Τώρα ήλθε η στιγμή να βρούμε τρόπο να ανακτήσουμε αυτή την αγορά. Και υπάρχουν πολλές δυνατότητες να επαναληφθούν οι εξαγωγές των ελληνικών φρούτων και λαχανικών προς τη Ρωσία. Υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που μπορούν με κέντρο ενδιάμεσες χώρες να προωθήσουν τα προϊόντα μας, αρκεί να ενθαρρυνθούν από τις ελληνικές υπηρεσίες. 

Και αυτό είναι κάτι που πρέπει οι αρμόδιες αρχές να το εξετάσουν προσεκτικά.

Όταν οι πολυσυζητημένες και αναφερόμενες επενδύσεις δεν φαίνονται πουθενά, ας αξιοποιήσουμε τουλάχιστον τις ευκαιρίες που μας δίνονται για να βελτιώσουμε την οικονομική μας ισχνότητα.

Και κάτι ακόμη που δείχνει την γενική αδράνεια για την προστασία των ελληνικών συμφερόντων. Στην Ειδομένη που έχουν αποκλειστεί κάποιες εκατοντάδες προσφύγων από τους Σκοπιανούς, κάποιοι εξ αυτών, 50 περίπου, εδώ και μέρες έχουν «αράξει» πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και έχουν διακόψει τα δρομολόγια των τραίνων προς άλλες χώρες. Περίπου 2000 βαγόνια με εμπορεύματα έχουν εγκλωβιστεί και φυσικά υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών. Αυτή η εικόνα δείχνει πόσο ξέφραγο αμπέλι είμαστε και για ποιο λόγο δεν μπορούν να μας εμπιστεύονται οι ξένοι!

Τελευταία τροποποίηση στις 21:25 - 04 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.