ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
«Αν υπάρχει κάτι που δεν θα κάνω πότε στην ζωή μου είναι να ψηφίσω την Δεξιά»

«Αν υπάρχει κάτι που δεν θα κάνω πότε στην ζωή μου είναι να ψηφίσω την Δεξιά»

10:55 - 29 Ιαν 2024
Γιούργκεν Κλοπ (Jürgen Klopp). Γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1967. Επαγγελματίας Γερμανός προπονητής ποδοσφαίρου της Αγγλικής ομάδας, Liverpool. Μαζί με τον Πεπ Γκουαρντιόλα (Pep Guardiola) θεωρούνται οι δύο κορυφαίοι προπονητές ποδοσφαίρου της σύγχρονης εποχής. Όμως… ποιος από τους δύο είναι ο καλύτερος; Για όσους βλέπουν και αναλύουν τα πράγματα επιφανειακά, η απάντηση είναι προφανής. Ο Γκουαρντιόλα είναι ο καλύτερος γιατί έχει κατακτήσει περισσότερους τίτλους (37) από τον Γ. Κλοπ (12).

Όμως αν μελετήσουμε πιο προσεκτικά τα βιογραφικά τους θα δούμε ότι ο Π. Γκουαρντιόλα είχε την τύχη στο ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας (2008) να αναλάβει την ομάδα της οποίας υπήρξε παίκτης και εμβληματικός αρχηγός, την περίφημη Μπαρτσελόνα των σπουδαίων Μέσι, Τσάβι και Ινιέστα με την οποία το 2009 πέτυχε το πολυπόθητο treble (Κατάκτηση Πρωταθλήματος και Κυπέλλου Ισπανίας και Champions League).

 

Την ίδια περίοδο (2007-2008) ο Γ. Κλοπ αγωνίζονταν χωρίς επιτυχία να ανεβάσει και πάλι από την Β’ Εθνική στην μεγάλη κατηγορία (Μπουντεσλίγκα) μία μικρή και άσημη επαρχιακή γερμανική ομάδα, την Mainz 05. Όμως το ταλέντο του είχε αρχίσει να ξεχωρίζει τα προηγούμενα χρόνια, όταν είχε πετύχει σχεδόν το ακατόρθωτο. Να ανεβάσει και να κρατήσει την άσημη Mainz 05 στην μεγάλη κατηγορία για 3 χρόνια (2004-2007). Αυτά ακριβώς τα αποτελέσματα έπεισαν την διοίκηση μίας μεγάλης Γερμανικής ομάδας, της Borussia Dortmund (κάτοχο Champion League 1997) να τον προσλάβει. Στόχος να επανέρθει ο σύλλογος στις μεγάλες επιτυχίες. Μένει στο Dortmund από το 2008 έως το 2015 και με την καθοδήγηση του η Borussia κατακτά  2 συνεχόμενα πρωταθλήματα (2010, 2011), 3 Κύπελλα (2012, 2014, 2015), 2 Super Cup (2011, 2012) και φθάνει στον τελικό Champion League (2013) ενώ μετά την αποχώριση του (2015) ο σύλλογος έχει κατακτήσει μόνο 2 Κύπελλα και 1 Super Cup.

 

Το 2015 ο Γ. Κλοπ  φεύγει από την Γερμανία και το Dortmund για την Αγγλία και την γενέτειρα των Beatles, το μεγάλο λιμάνι του Liverpool.  Αναλαμβάνει να προπονήσει την μεγαλύτερη (μαζί με την Manchester United) αγγλική ομάδα, την φημισμένη Liverpool. H μεγάλη ομάδα του παρελθόντος που έχει σαρώσει τους ευρωπαϊκούς (5 Champion League, 3 Κύπελλα UEFA, 3 Super Cup Ευρώπης) και τους Αγγλικούς (18 Πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα, 8 League Cup και 15 Super Cup) τίτλους βρίσκεται σε πορεία παρακμής και απαξίωσης. 

 

Λίγες μόλις ημέρες πριν ανακοινωθεί η πρόσληψη του είχε ηττηθεί με το ντροπιαστικό 6-1 από την άσημη Stoke City. Με την καθοδήγηση του Γ. Κλοπ αρχίζει η πορεία ανάκαμψης. Πρωταγωνιστεί και  πάλι στις αγγλικές και ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κατακτά το Champion League (2019),το Ευρωπαϊκό Super Cup (2019), το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (2019), το Πρωτάθλημα (2019), το  Κύπελλο (2022), το League Cup (2022) και το Super Cup (2022).

 

Η «μαγική σχέση»

 

Μπορεί οι νεόπλουτες ομάδες των Ρώσων Ολιγαρχών όπως η Chelsea του Ρ. Αμπράμοβιτς και οι Manchester City και Paris Saint-Germain των Αράβων να κάνουν δαπανηρές μεταγραφές και να κερδίζουν τίτλους και στιγμές δημοσιότητας όμως δεν μπορούν να κερδίσουν την παγκόσμια αναγνώριση και εκτίμηση που απολαμβάνουν οι ιστορικοί σύλλογοι όπως πχ η Liverpool και  η Real Madrid. Η Αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Newcastle που έχουν αγοράσει οι Σαουδάραβες παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο αλλά οι μαθητές ενός δημοτικού σχολείου στα βάθη της Αφρικής δεν αναγνωρίζουν την ασπρόμαυρη φανέλα της Newcastle αλλά την κόκκινη φανέλα της θρυλικής Manchester United έστω και αν αυτή παραπαίει αγωνιστικά αυτή την εποχή.  

 

Αυτή η «μαγική σχέση» που ξεκινάει όταν το μικρό παιδί κάνοντας τα πρώτα του βήματα κλωτσάει εντελώς ασυναίσθητα μία μπάλα, είναι η γενεσιουργός αιτία για αυτό το παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο που λέγεται ποδόσφαιρο. Κάθε Σαββατοκύριακο σε κάθε γωνία του πλανήτη εκατομμύρια φίλαθλοι στριμώχνονται στις κερκίδες των γηπέδων και καθηλώνονται μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα.

 

Παρά τις απόλυτα τεκμηριωμένες κατηγορίες για παράνομο στοιχηματισμό και μειωμένη απόδοση που συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα γήπεδα σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να γεμίζουν γιατί σύλλογοι όπως η Liverpool συνεχίζουν να υπηρετούν με συνέπεια το πρότυπο της ακατάβλητης αγωνιστικότητας για την κατάκτηση της νίκης και άνθρωποί όπως Γ. Κλοπ με τον συνολικό τρόπο συμπεριφοράς μέσα και έξω από τα γήπεδα, πείθουν και τον πλέον δύσπιστο ότι δεν θα προδώσουν την εμπιστοσύνη των φιλάθλων. Ακόμα και ο ύμνος αυτής της μεγάλης ομάδας, το διάσημο «You’ll Never Walk Alone» εκπέμπει κοινωνικό μήνυμα «Δεν θα περπατάς ποτέ μόνος-αν έχεις ελπίδα στην καρδιά και κοιτάς τον ουρανό».

 

Το φως και το σκοτάδι

 

Όμως όπου υπάρχει καλό υπάρχει και το κακό, όπου λάμπει το φως ελλοχεύει και το σκοτάδι. Απέναντι σε αυτή την θαυμάσια εικόνα που οι αθλητικές ηγεσίας κρατών από τον τρίτο κόσμο έως το ανεπτυγμένο Βόρειο Ημισφαίριο προσπαθούν να αντιγράψουν υπάρχουν και οι άσχημες εξαιρέσεις όπως τα κλειστά για τους φιλάθλους ελληνικά γήπεδα.

 

Η κυβέρνηση με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν στις αρχές Δεκεμβρίου έξω από το κλειστό γήπεδο του Μελίνα Μερκούρη στο Ρέντη και τον θανάσιμο τραυματισμό ενός αστυνομικού αποφάσισε και ανακοίνωσε στις 11 Δεκεμβρίου 2023 το κλείσιμο έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 όλων των ποδοσφαιρικών γηπέδων Α’ Εθνικής προκειμένου στο ενδιάμεσο διάστημα να τοποθετηθούν κάμερες που θα εντοπίζουν και θα καταγράφουν τους ταραξίες και συστήματα ταυτοπροσωπίας που θα προσωποποιούν τους φιλάθλους που μπαίνουν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα.

 

Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου ο υφυπουργός αθλητισμού Γ. Βρούτσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν το περιεχόμενο των μέτρων για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας καθώς και το χρονοδιάγραμμα (ψήφιση νομοσχεδίου για τοποθέτηση καμερών κλπ) εφαρμογής τους. Σε απλά Ελληνικά, τα γήπεδα θα ανοίξουν και πάλι στις 12 Φεβρουαρίου χωρίς να έχει γίνει τίποτε απ’ όσα ανακοινώθηκαν στις 11 Δεκεμβρίου και τα οποία τότε η κυβέρνηση θεωρούσε αναγκαία και ικανή συνθήκη για να ανοίξουν τα γήπεδα. 

 

Όταν… άμα… και αφού…ψηφισθεί το σχετικό νομοσχέδιο θα εφαρμοσθούν  τα μέτρα (κάμερες, σύστημα ταυτοπροσωπίας) που θα… προβλέπει ο νόμος. Τότε γιατί έκλεισαν τα γήπεδα σε όλη την χώρα;

 

Η μεγαλύτερη ίσως αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη καταγράφεται στο ποδόσφαιρο όπου η εύρυθμη και ειρηνική διεξαγωγή των αγώνων και των εθνικών πρωταθλημάτων δεν απαιτεί δημοσιονομικούς πόρους αλλά μόνο ισχυρή πολιτική βούληση που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους στημένους αγώνες την αλλοίωση των αποτελεσμάτων και τον παράνομο στοιχηματισμό, τις βασικές δηλαδή αιτίες  για την πρόκληση επεισοδίων στα γήπεδα της χώρας. Απέναντι σε αυτό το αυτονόητο καθήκον η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε για να ξεκαθαρίσει το τοπίο παρ’ ότι από το καλοκαίρι 2023 έχουν τεθεί υπ’ όψη της επίσημες καταγγελίες διεθνών διωκτικών οργανισμών (Interpol, Euro just) για στημένους αγώνες Α’ και Β’ Εθνικής και για αλλοίωση αποτελεσμάτων για προφανείς λόγους παράνομου στοιχήματος.

 

Αντίθετα έχει αφήσει την διοίκηση του ποδοσφαίρου σε ένα ακροδεξιό θύλακα συνομιλητών της Χρυσής Αυγής με τον οποίο συνεργάζονται στενά και επιφανή κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτός ο ακροδεξιός θύλακας όταν έγινε γνωστό ότι υπήρχαν επίσημες καταγγελίες από διεθνείς οργανισμούς για παράνομο στοιχηματισμό, έσπευσε με την ανοχή της κυβέρνησης να αλλάξει προς το επιεικέστερο τις ποινές που προβλέπονταν για τους εμπλεκόμενους . Οπότε... εάν ποτέ… αυτές οι κατηγορίες φθάσουν σε δικαστήριο,  θα τιμωρηθούν με ποινές «χάδι».

 

 

Η χρυσή ευκαιρία 

 

Το αποτέλεσμα προφανές και απόλυτα αναμενόμενο. Καχυποψία και τοξικότητα. Το κατάλληλο νοσηρό περιβάλλον για να χειραγωγηθεί το οπαδικό κίνημα από τις λογικές και τις πρακτικές της κοινωνικής βίας που πλήττει την κοινωνία μας. Στα επίσημα κοινωνιολογικά λεξικά το αποτέλεσμα αυτής της χειραγώγησης ονομάζεται οπαδική βία.

 

Εάν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να αντιμετωπίσει την οπαδική βία είχε την χρυσή ευκαιρία. Μπορούσε να αξιοποιήσει τις καταγγελίες της Interpol και να κτυπήσει το κακό στην ρίζα του, τσακίζοντας τους παράνομους στοιχηματζήδες και όσους τους προστατεύουν στον ακροδεξιό θύλακα που διοικεί το ποδόσφαιρο. Δεν το έκανε. Γιατί δεν ακολούθησε η σημερινή κυβέρνηση την αυτονόητη επιλογή της κάθαρσης;

 

Ο Γ. Κλοπ πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την απόφαση του να αποχωρίσει από την τεχνική ηγεσία της Liverpool. Η απόφαση του προκάλεσε πάταγο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Όποιος όμως διάβασε τις δηλώσεις του αμέσως κατάλαβε ότι ήταν η απόφαση ενός ιδιαίτερα ευφυούς ανθρώπου. Στα χρόνια που έμεινε στο μεγάλο λιμάνι πέτυχε αφενός να δημιουργήσει μία θαυμάσια ομάδα και να επαναφέρει την ιστορική Liverpool  στην κορυφή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου αφετέρου να ανανεώσει την ήδη πολύ καλή ομάδα που αυτός δημιούργησε, με πολλούς νέους και ιδιαίτερα ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που θα εξασφαλίσουν και για επόμενα χρόνια πρωταγωνιστικό ρόλο στον ιστορικό σύλλογο. Έφθασε όμως στα όρια της βιολογικής του αντοχής, κατάλαβε πως έχει έρθει η ώρα να αποχωρήσει.  

 

Ένας όντως χαρισματικός άνθρωπος που με μία δήλωση που έκανε το 2017 στον Γερμανό δημοσιογράφο Raphael Honigstein έδωσε με σαφήνεια την δική του απάντηση στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα χωρίς να το θέλει, εξήγησε γιατί δεν προχωράει η κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είχε πει τότε ο Κλοπ: «Αν υπάρχει κάτι που δεν θα κάνω πότε στην ζωή μου είναι να ψηφίσω την Δεξιά»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.