ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Οι πράκτορες Ζιγκ-Ζαγκ και η ρωσική μάχη με το έλλειμα και τον πληθωρισμό  

Οι πράκτορες Ζιγκ-Ζαγκ και η ρωσική μάχη με το έλλειμα και τον πληθωρισμό  

11:37 - 24 Ιουλ 2023
Ο Έντι Τσάπμαν (Eddie Chapman, 16 Νοεμβρίου 1914-11 Δεκεμβρίου 1997). ήταν ένας Άγγλος απατεώνας, κακοποιός και επαγγελματίας εραστής εύπορων κυριών, που στην συνέχεια εκβίαζε με «καυτές» φωτογραφίες από τις προσωπικές τους στιγμές.

Από πολύ νεαρή ηλικία μπαινοβγαίνει στις φυλακές. Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος τον βρίσκει στις φυλακές των νησιών Jersey, που βρίσκονται στο στενό της Μάγχης. Όταν οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τα νησιά καταφέρνει πρώτα να προσεγγίσει και στην συνέχεια επιχειρεί να πείσει την Γερμανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ότι μπορεί να δουλέψει για λογαριασμό της ως κατάσκοπος στο εσωτερικό της Μ. Βρετανίας. 

 

Από κατάδικος κατάσκοπος

 

Οι Γερμανοί τελικά πείθονται, τον απελευθερώνουν, του δίνουν το κωδικό όνομα «Fritz» και τον εκπαιδεύουν ως κατάσκοπο (εκρηκτικά, επικοινωνίες, άλματα με αλεξίπτωτο, κλπ.). Στις 16 Δεκεμβρίου 1942 εξοπλισμένος με ασύρματο, πιστόλι, κάψουλα υδροκυανίου και 1.000 αγγλικές λίρες πέφτει με αλεξίπτωτο στην περιοχή του Cabridgeshire. Αποστολή του, να καταστρέψει το εργοστάσιο de Havilland που βρίσκονταν στο Hatfield, μία πόλη περίπου 30 Km βόρεια του Λονδίνου και στο οποίο κατασκευάζονταν ένα εξαιρετικό πολεμικό αεροπλάνο, το DH-98 Mosquito.

 

Οι Βρετανοί από τον Ιούνιο 1941 είχαν στήσει στο Bletchley Park το περίφημο σύστημα αποκρυπτογράφησης Ultra μέσω του οποίου υπέκλεπταν και αποκρυπτογραφούσαν τις κρυπτογραφημένες μέσω του συστήματος  Enigma απόρρητες επικοινωνίες των Γερμανών. Στην MI5 γνωρίζουν ήδη μέσω του συστήματος Ultra τα πάντα για την αποστολή του Ε. Τσάπμαν και προετοιμάζονται για την σύλληψη του. Σκοπός τους να το χρησιμοποιήσουν σαν διπλό πράκτορα για να διοχετεύουν στους Γερμανούς ψεύτικες πληροφορίες. Όλα αυτά όμως αποδεικνύονται περιττά. Όταν ο Ε. Τσάπμαν πατάει στο έδαφος, παραδίδεται αμέσως στην τοπική αστυνομία και προσφέρει οικειοθελώς τις υπηρεσίες του στην MI5.  Οι Βρετανοί γνωρίζουν  ότι για να εκμεταλλευθούν ως διπλό πράκτορα τον Ε. Τσάπμαν πρέπει να πρώτα πείσουν την Abwehr για τις ικανότητες του και την αξιοπιστία του. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει, να φέρει σε πέρας την αποστολή του.

 

Το βρετανικό κόλπο

 

Γι’ αυτό διοργανώνουν ένα εικονικό σαμποτάζ εναντίον του εργοστασίου de Havilland.  Στις 29-30 Ιανουαρίου 1943 στήνουν στους χώρους του εργοστασίου ένα όντως εντυπωσιακό αλλά και άκρως πειστικό κινηματογραφικό σκηνικό καταστροφής. Στις φωτογραφίες των γερμανικών αναγνωριστικών φαίνεται ότι ο σταθμός παραγωγής ενέργειας του εργοστασίου έχει καταστραφεί από έκρηξη ενώ η Daily Express μεταφέρει πληροφορίες και φωτογραφίας από το τόπο της καταστροφής. Οι Γερμανοί της Abwehr πείθονται για την επιτυχία του Ε. Τσάπμαν, τον παρασημοφορούν, τον αμείβουν πλουσιοπάροχα και του αναθέτουν την εκπαίδευση νέων κατασκόπων. Τον λατρεύουν κυριολεκτικά γι’ αυτό και του αλλάζουν το κωδικό του όνομα από Fritz  στο χαϊδευτικό Fritzchen (Μικρός Fritz). Αντίθετα με τους Γερμανούς οι Βρετανοί δεν έχουν ψευδαισθήσεις. Γνωρίζουν ότι ο Ε. Τσάπμαν είναι ένας άνθρωπος με αμφίβολη ηθική και ασταθή χαρακτήρα, γι’ αυτό και του δίνουν την πολύ επιτυχημένη κωδική  ονομασία Agent Zigzag (Πράκτορας Ζιγκ-Ζαγκ). Η επιχείρηση παραπλάνησης των Γερμανών που στήθηκε από τους Βρετανούς στο εργοστάσιο de Havilland θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες και με τον τίτλο «Faked sabotage of de Havilland Factory” (Το ψεύτικο σαμποτάζ του εργοστασίου de Havilland) είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Η ουκρανική κρίση

 

Όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήμασταν ιδιαίτερα δύσπιστοι στις πληροφορίες που έρχονταν από τα πολεμικά μέτωπα. Ήμασταν βέβαιοι ότι οι περισσότερες από αυτές ήταν προϊόντα παραποίησης της πραγματικότητας που εξυπηρετούσαν επιχειρήσεις παραπλάνησης παρόμοιες με αυτή του εργοστασίου de Havilland. Γι’ αυτό και προσεγγίσαμε την Ουκρανική υπόθεση αφενός με ιδεολογικά και πολιτικά κριτήρια καταδικάζοντας την εισβολή,  αφετέρου περιμένοντας να αποσαφηνιστούν τα πραγματικά δεδομένα που θα καθόριζαν την εξέλιξη και το τέλος της κρίσης. 

Τον προηγούμενο φθινόπωρο και προτού αρχίσει ο χειμώνας ήταν φανερό ότι οι Ουκρανοί είχαν σταματήσει την Ρωσική επίθεση. Η γραμμή του μετώπου ήταν πλέον περίπου σταθερή. Όλοι καταλάβαιναν ότι άρχιζε ένας μακροχρόνιος πόλεμος φθοράς. Όποιος από τους εμπολέμους άντεχε θα ήταν ο τελικός νικητής. Δημοσιεύσαμε τότε ένα άρθρο (Η ταπεινωτική συνθήκη ειρήνης του Μπρέστ-Λιτόφσκ , 14 Σεπτεμβρίου 2022) που βάσει πραγματικών στοιχείων κατέληγε στο συμπέρασμα ότι παρ’ ότι έφθανε ο χειμώνας, ο ρωσικός ενεργειακός εκβιασμός δεν θα έπληττε την τελικά Ε.Ε αλλά την Ρωσία επειδή αφενός η Ε.Ε είχε εξασφαλίσει τις αναγκαίες ποσότητες καυσίμων αφετέρου η μείωση των ενεργειακών εσόδων θα ήταν τόσο μεγάλη που θα προκαλούσε ύφεση στην Ρωσική οικονομία . Συνεπώς η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν χαμένη υπόθεση και η καλύτερη λύση για τον  V.Putin ήταν να παραδειγματισθεί από την πρόσφατη Ρωσική ιστορία και υπογράψει μία αντίστοιχη συνθήκη ειρήνης με αυτήν που υπέγραψαν οι Μπολσεβίκοι στο Μπρέστ-Λιτόφσκ (Μάρτιος 1918).

 

Η κατάσταση σήμερα 

 

Στις 14-17 Ιουνίου 2023 έγιναν στην Πετρούπολη οι καθιερωμένες ετήσιες εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Συνεδρίου. Μεταξύ των ομιλητών και ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικών, Anton Siluanov που  τόνισε την ανάγκη να ελεγχθεί με περικοπές και νέα έσοδα το έλλειμα του Ρωσικού προϋπολογισμού που για την περίοδο Ιανουαρίου 2023-Μαϊου 2023 είχε φθάσει στα 42 δις δολάρια (Εκτίμηση Ελλείμματος Α’ Εξαμήνου 28 δις δολάρια) . Σύμφωνα με τον Ρώσο Υπουργό Οικονομικών το έλλειμμα ξέφυγε εξ αιτίας της μείωσης των ενεργειακών εσόδων και των αυξημένων πολεμικών δαπανών. Στις 14 Ιουλίου ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αποδέχεται και θα εφαρμόσει την πρόταση της διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας της Elvira Nabiullina η οποία στις 16 Μαιου είχε προτείνει «Οι νέοι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων που αγοράζονται από εταιρείες που εγκαταλείπουν την χώρα πρέπει να διαθέσουν έως και 20% των μετοχών που απέκτησαν στο ρωσικό χρηματιστήριο εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου». Δηλαδή ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικών συμφώνησε με την Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας δύο μήνες μετά και αφού πρώτα είχε μεσολαβήσει η αποτυχημένη ανταρσία της μισθοφορικής ομάδας Wagner.  Τέλος, ακριβώς μία εβδομάδα μετά στις 21 Ιουλίου η Διοικητής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας η E. Nabiullina ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων κατά 1% (από το 7.5% στο 8.5%). Δηλαδή αύξηση επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από 16 μήνες και την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περίμεναν οι αναλυτές (έως 0.50%).

 

Η ρωσική Κεντρική Τράπεζα

 

Στην αιτιολογική της τοποθέτηση η E. Nabiullina ανέφερε, ότι προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων λόγω των μεγάλων κρατικών δαπανών και της υποτίμησης του ρουβλίου που ανεβάζει τις τιμές των εισαγόμενων αγαθών και αυτών που παράγονται από εισαγόμενα υλικά. Η διοικητής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας κέρδισε επάξια τον κυρίαρχο ρόλο της στο Ρωσικό σύστημα εξουσίας όταν έσωσε το ρούβλι από την κατάρρευση επιβάλλοντας capital controls από την 1 Μαρτίου 2022 και επιβλέποντας την εφαρμογή τους με μεγάλη αυστηρότητα.

 

Συνοψίζοντας: Σε πρόσφατο άρθρο μας (Αύγουστος 1917: Kornilov Affair-Ιούνιος 2023: Elvira Affair, 4 Ιουλίου 2023) είχαμε συνδέσει ευθέως την ανταρσία της μισθοφορικής ομάδας Wagner με την προαναφερόμενη πρόταση της E. Nabiullina για υποχρεωτική εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του 20% των μετοχών των εταιρειών που εξαγοράζουν Ρώσοι από τους παλιούς μετόχους που αποχωρούν από την Ρωσία. Για εμάς η  Ρωσική Ολιγαρχία δεν ήταν διατεθειμένη να μοιραστεί αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε τόσο εύκολα και τόσο φθηνά γι’ αυτό και προσέλαβε τον μισθοφόρο ηγέτη της Wagner, τον Y. Prigozhin. Στόχος να πιεσθεί ο V. Putin. Σήμερα είναι σχετικά βέβαιο ότι γι’ αυτό το θέμα (εισαγωγή μετοχών στο χρηματιστήριο) στο εσωτερικό του Ρωσικού συστήματος εξουσίας υπήρξε αναταραχή. Ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικών καθυστέρησε δύο μήνες και αφού πρώτα ξεκαθάρισε η κατάσταση με την ανταρσία Wagner να αποδεχθεί την πρόταση της E. Nabiullina.

 

Σε εκείνο το άρθρο αναφέραμε ότι μετά την καταστολή της ανταρσίας, το κομβικό και κρίσιμο σημείο δεν ήταν η τύχη της στρατιωτικής ηγεσίας αλλά της Elvira Nabiullina. Αναφέραμε χαρακτηριστικά: «Αν παραμείνει επικεφαλής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική που πρόσφατα ανακοίνωσε, τότε οι Ρώσοι Ολιγάρχες έχουν ηττηθεί οριστικά και η εξουσία του Προέδρου Πούτιν έχει ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο». Όπως είδαμε το Ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών αρχίζει έστω και καθυστερημένα να εφαρμόζει την συγκεκριμένη πρόταση της E. Nabiullina. Η σύγκρουση με τους Ρώσους Ολιγάρχες κρίθηκε. Τώρα όμως η  Διοικητής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας ξεκινάει μία ακόμα πιο δύσκολη μάχη. Να ελέγξει το έλλειμα και να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Γι’ αυτό κάνει την πρώτη αναγκαία κίνηση, αυξάνει τα επιτόκια. Για να παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτής της μάχης πρέπει να γνωρίζουμε πως διαμορφώνεται η ισοτιμία του Ρωσικού νομίσματος (Ρούβλι: Διεθνής συμβολισμός RUB) με το Δολάριο ΗΠΑ (Διεθνής συμβολισμός USD)  η του Euro. Μην ξεχνάμε:  Η ίδια η Διοικητής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας συνδέει την υποτίμηση του Ρουβλίου με την άνοδο του πληθωρισμού.

 

Πριν αρχίσει η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι ημερήσιες τιμές της ισοτιμίας USD/RUB  διαμορφώνονταν στην περιοχή 75 (1 δολάριο=75 Ρούβλια).Τις πρώτες ημέρες της εισβολής, της διεθνούς αναταραχής και της ανακοίνωσης των πρώτων κυρώσεων και έως ότου αρχίσουν να αποδίδουν τα Capital Controls η ισοτιμία ανέβηκε κατακόρυφα. Υψηλότερη ημερήσια τιμή ισοτιμίας USD/RUB=143,00 (1 δολάριο=143 Ρούβλια) στις 7/2/2022. Έκτοτε οι τιμές αποκλιμακώθηκαν και για ένα μακρύ χρονικό διάστημα από τα μέσα Μαιου έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2022 οι ημερήσιες τιμές της ισοτιμίας USD/RUB διαμορφώνονταν στην περιοχή  60 (1 δολάριο=60 Ρούβλια).Ήταν μία εξαιρετική εποχή για το Ρούβλι. Εκείνη την περίοδο ήταν πολλοί αυτοί που πίστευαν ότι ο Ρωσικός ενεργειακός εκβιασμός θα απέδιδε, η Ε.Ε θα λύγιζε και θα διασπούσε την Δυτική συμμαχία υποστήριξης της Ουκρανίας. Ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν ότι η Ρωσική νίκη ήταν προ των πυλών. Αυτές οι ελπίδες αρχίζουν να διαψεύδονται οριστικά από τα μέσα Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου. Τότε που έγινε φανερό ότι η Ε.Ε αντέχει ενεργειακά ενώ ταυτόχρονα από τις Γαλλικές και Ιταλικές εκλογές αναδείχθηκαν φίλο-δυτικές κυβερνήσεις. Εκείνη την εποχή η ισοτιμία USD/RUB άρχισε να ανεβαίνει για να φθάσει στα μέσα Μαιου στη περιοχή 80 (1 δολάριο=80 Ρούβλια) και για να σταθεροποιηθεί λίγο αργότερα στην περιοχή 90 (1 δολάριο=90 Ρούβλια). Άκρως ανησυχητικές καταστάσεις.

 

Το ρωσικό έλλειμμα και το πολεμικό κόστος

 

Από αυτή την αφετηρία (USD/RUB=90) ξεκινάει την μάχη εναντίον του πληθωρισμού η Διοικητής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, η Elvira Nabiullina.  Θα τα καταφέρει; Δεν είναι μόνη της στον κόσμο. Εάν η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει, οι βασικοί αγοραστές Ρωσικού πετρελαίου, δηλαδή η Κίνα και η Ινδία θα κάνουν μικρότερες αγορές ενεργειακών προϊόντων, ήτοι ακόμα μικρότερα ενεργειακά έσοδα για τον ρωσικό προϋπολογισμό, άρα μεγαλύτερο έλλειμμα αφού το πολεμικό κόστος παραμένει στην καλύτερη περίπτωση σταθερό.

 

Σήμερα, για μία ακόμα φορά  οι σύγχρονοι Πράκτορες Ζιγκ-Ζαγκ επιχειρούν με περιγραφές μαχών και περιφανών νικών σε κάποια χωριά της Ουκρανίας να αποπροσανατολίσουν κυβερνήσεις και κοινή γνώμη από την σημαντικότερη μάχη της Ουκρανικής κρίσης που διεξάγεται στο πεδίο της Οικονομίας.

 

Εν κατακλείδι. Εάν η E. Nabiullina πετύχει να ελέγξει τα προβλήματα της οικονομίας τότε ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί. Αν ΟΧΙ…Ο Πρόεδρος V. Putin για καλό και για κακό έχει αρχίσει και «μαζεύει» τους υπέρ-εθνικιστές που ζητούν ακόμα πιο σκληρή πολιτική στην Ουκρανική κρίση. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.