ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκστρατεία στην Σικελία (415-413 πχ), λίγο μετά την πανδημία

16:06 - 05 Απρ 2020
Ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος τελείωσε στην Ευρώπη τον Μάιο του 1945 και στον Ειρηνικο ωκεανό τον Σεπτέμβριο του 1945. Έχουν περάσει από τότε εβδομήντα (75) χρόνια, δηλαδη δύο (2) γενιές ανθρώπων (δεν υπολογίζω την γενιά αμέσως μετά τον παγκόσμιο πόλεμο) γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε συνθήκες πρωτόγνωρης οικονομικής ανάπτυξης και ευημερείας.

Αυτές οι δύο (2) γενιές δοκιμάζονται σήμερα απο την πανδημία του κορωνοϊού. Είναι οι γενιές των 50-αρηδων και των 25-ρηδων που δεν έζησαν στην έως τώρα διαδρομή τους ούτε οριακές καταστάσεις φτώχειας και ανέχειας (οπως έζησαν οι γενιές αμέσως μετα τον παγκόσμιο πόλεμο), ούτε μεγάλες πολιτικό-οικονομικές συγκρούσεις, ούτε μεγάλες φυσικές καταστροφές. Είναι οι γενιές οι οποίες επειδή ακριβώς δεν βίωσαν την αρνητική πλευρά της ιστορίας,μεγάλωναν σε σχεδόν ιδεατές συνθήκες πρόοδου και ευημερείας και γι' αυτό ακριβώς θεωρούσαν ως δεδομενο, τα αγαθό της ζωής και αυταπόδεικτη και αυτονόητη αλήθεια το καλό βιοτικό επίπεδο. 

 

Στην διαρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης 2008-2009 το βιοτικό επίπεδο επίπεδο απειλήθηκε έντονα. Για μεγάλα δε τμήματα του πληθυσμού στο Βόρειο ημισφαίρο συνετελέστηκαν καθοριστικές αρνητικές μεταβολές.Όμως στην συντριπτική τους πλειοψήφιά οι χώρες του Βόρειου ημισφαιρίου πέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτής της κρίσης χωρίς κατακλυσμιαίες και μόνιμες αρνητικές συνέπειες για το επίπεδο ζωής των πολιτων τους. Είναι πρόσφατα τα γεγονότα αυτής της κρίσης ενώ ταυτόχρονα έχει περάσει ενα κρίσιμο χρονικό διάστημα που επιτρέπει την σχετικά ψύχραιμη αποτίμηση. Την χρονική περίοδο της κορύφωσης της κρίσης, οι "αγανακτισμένοι" που διαμαρτύρονταν στις πλατείες των δυτικών μεγαλουπόλεων, έθεταν ως κυρίαρχο αίτημα την διατήρηση και βελτίωση του υφιστάμενου επιπέδου ζωής. 

 

Σήμερα με την πραγματικότητα που επιβάλει η πανδημία του κορωνοϊού, τίθεται σε αμφισβήτηση το αγαθό της ζωής και εν κινδύνω την αυτονόητη αλήθεια  του καλού βιοτικού επιπέδου. Ολη η ανθρωπότητα περιμένει γρήγορα το "θαυματουργό" φάρμακο που θα την απαλλάξει από τον εφιάλτη και θα επαναφέρει άμεσα την καθημερινότητα στην κανονικότητα που βιώσαμε όλες τις προηγούμενες 10-ετίες. Ταυτόχρονα πληθαίνουν καθημερινά οι δυσοίωνες απόψεις για την "επόμενη ημέρα", δηλαδή για την περίοδο μετά την ανακάλυψη της αποτελεσματικής θεραπείας, όταν οι κυβερνήσεις και οι υπόλοιποι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί θα πρέπει να σχεδιάσουν πολιτικές που θα θεραπεύσουν τα οικονομικά δεινά που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. 

 

Εμείς από την αρχή τοποθετηθήκαμε με ακριβώς αντίστροφη συλλογιστική. Το δηλώσαμε ευθέως από την αρχή. Η αποτελεσματική θεραπεία που θα αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού, θα αργήσει. Δεν είμαστε απαισιόδοξοι ούτε έχουμε την διάθεση να παίζουμε τον ρόλο της Κασσάνδρας.

 Όμως ...η ίδια η ζωή, η πραγματικότητα δείχνει το μέλλον. Πρέπει λοιπόν όλοι να πληροφορηθούμε ότι έως σήμερα δεν έχει βρεθεί ακόμα εμβόλιο και 100% αποτελεσματική θεραπεία για την ελονοσία.

Η ελονοσία εμφανίζει πλέον ανοσία στα παλαιά αποτελεσματικά φάρμακα (κινίνη, χλωροκίνη) και απλά υπάρχουν κάποια φάρμακα που βοηθούν πολλούς ασθενείς να αναρρώσουν. Ο Π.Ο.Υ έχει κηρύξει εδώ και πολλά χρόνια την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με πανδημία ελονοσίας. Ετήσίως νοσούν από ελονοσία περίπου 300-500 εκατ. άνθρωποι και πεθαίνουν περίπου 500.000. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια και με βάση αυτή την πικρή αλήθεια η ανθρωπότητα βαδίζει όλες αυτές τις 10-ετίες της αφθονίας. 

Δέν είμαστα μόνοι στον πλανήτη, υπάρχουν και οι συνάνθρωποι μας στην τροπική ζώνη που αντιμετωπίζουν και πεθαίνουν από την πανδημία ελονοσίας. Σιγά-σιγά θα το πληροφορηθούν και όλοι οι κάτοικοι του Βορείου ημισφαίριου που θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι δεδομένο ούτε το δικαίωμα στην ζωή ούτε το καλο βιοτικό επίπεδο. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, θα πρέπει να δεχθούμε ότι θα τον αντιμετωπίσουμε με τα φάρμακα που θα έχουν βρεθεί και με τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει όλοι να τηρούμε. 

 

Όσο για τους ανησυχούντες οικονομικούς μελλοντολόγους λίγη ιστορική γνώση δεν βλάπτει. 

 

• Η Αθηναική Δημοκρατία δεν ηττήθηκε λόγω του καταστρεπτικού Λοιμού, ούτε καταβαραθρώθηκε η οικονομική ισχύ της πόλης. Αντίθετα φορολογήθηκαν λίγο περισσότερο οι πλούσιοι (οι οποίοι αποδπεχθηκαν χωρίς μεγάλες αντιδράσεις αυτή την αύξηση), αναδιοργανώθηκαν οι δομές της πόλης και στρατολογήθηκαν μισθοφόροι κωπηλάτες. Μέ αυτό τον τρόπο η Αθηναική Δημοκρατία επαναπέκτησε την ισχύ της και έφθασε σε τέτοιο σημείο ακμής ώστε να έχει την δυνατότητα εκστρατεύσει στην Σικελία (η υπέρ-πόντια εκστρατεία είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα ακόμα και για σύγχρονους στρατούς). Στην Σικελία ο στρατός της Αθηναικής Δημοκρατίας ηττήθηκε όταν αντιμετώπισε τους ενωμενους στρατούς των Συρακουσών, της Σπάρτης και της Κορίνθου (η συμμαχία Συρακουσίων-Λακεδαιμονίων και Κορινθίων ήταν έργο του Αθηναίου εξωμότη Αλκιβιάδη, που αποσκίρτησε απο το Αθηναικό στρατόπεδο παρ' ότι ηταν ο εμπνευστής της Σικελικής εκστρατείας και υπηρέτησε τους Λακεδαιμονίους). Οι Λακεδαιμόνιοι δε τελικά νίκησαν στον Πελοποννησιακό πόλεμο γιατί ενισχύθηκαν απο τον Περσικο Χρυσό. 

• Μετά το τέλος της πανδημίας  Μαύρης Πανώλης (1348-1353) η μεσαιωνική κοινωνία άλλαξε άρδην προς το καλύτερο. Τα μεσαιωνικά κοινωνικά φεουδαρχικά πρότυπα κατέρρευσαν και άρχισαν να καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις γής απο τους κατοίκους των πόλεων που βρήκαν καταφύγιο στην ύπαιθρο. Αποτέλεσμα υπέρ-επαρκεια σε τρόφιμα και εξάλειψη της πείνας,άνοδος των μισθών στις πόλεις και μηχανοποίηση της εργασίας (πχ τυπογραφεία). Ταυτόχρονα έγιναν και τα πρώτα βήματα στην ανάπτυξη της σύγχρονης ιατρικής (ανατομία). Η μοναδική σύμφωνα με την σύγχρονη συλλογιστική αρνητική συνέπεια ήταν η κατάρρευση των τιμών ενοικιάσης και αγοράς στέγης. 

• Μετά την πανδημία της Ισπανικής γρίππης (1918-1920) η παγκόσμια οικονομία εισήλθε σε μία πρωτοφανή αναπτυξιακή πορεία την οποία ανέκοψε το οικονομικο κράχ του 1929.  

 

Γιατί αναφέρω όλα τα προηγούμενα. Εάν οι δυτικές κοινωνίες πάψουν να περιμένουν το "θείο θαύμα" που θα εξαλείψει την πανδημία και θα επαναφέρει αυτόματα τα παλαιά καταναλωτικά πρότυπα και αποδεχθούν ότι το "θείο θαύμα" ίσως αργήσει πολύ, οπότε η ζωή και η καθημερινότητα θα πρέπει να συνεχίσουν για πολύ χρόνο να κινούνται βάσει των κανόνων που επιβάλει ο ίός του κορωνοϊού. Τότε είναι βέβαιο ότι θα αναπτυχθούν νέες μορφές οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης και λειτουργίας οπότε θα είναι σχετικά εύκολο να γίνει το πρώτο βήμα για την θεσμοθέτηση όλων εκείνων των νέων οικονομικών κανόνων που θα χαρακτηρίζουν βασικά την ποιότητα του χρέους που αυτή την χρονική συγκυρία αυξάνεται υπέρμετρα. Δηλαδή μια ριζική αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων όπως τους γνωρίζουμε έως σήμερα, μία αναθεώρηση που θα ορίσει την νέα οικονομική πραγματικότητα. 

 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ το ιστορικό παράδειγμα.Η πρώτη οργανωμένη πολιτεία που αντιμετώπισε  πανδημία, ήταν η Αθηναική Δημοκρατία (430-426 πχ) η οποία λίγο μετά είχε επανακτήσει την ισχύ της σε τέτοια κλίμακα ώστε να έχει την οικονομική και επιχειρησιακή δυνατότητα να διοργανώσει υπέρ-πόντια γιγαντιαία στρατιωτική επιχείρηση, την εκστρατεία στην Σικελία (415-413 πχ).   

Τελευταία τροποποίηση στις 19:38 - 05 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.