ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σοβαρογελοιότητες…

19:29 - 31 Ιαν 2024
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Κάνοντας την τακτική μηνιαία ενδοσκόπηση για να παρακολουθώ τις μύχιες σκέψεις και τάσεις του εαυτού μου παρατήρησα ότι τελευταία διακατέχομαι από ανησυχητική διάθεση να εκλαμβάνω ως εξαιρετικά γελοία πάρα πολλά από αυτά που συμβαίνουν στην ελληνική επικράτεια και κυρίως τις τοποθετήσεις και τις συμπεριφορές που προκαλούν ή με τις οποίες αντιμετωπίζονται από την πολιτική τάξη, την κοινωνία και τα μήντια / δημοσιογραφία. Δεν είναι καλό αυτό γιατί ναι μεν προστατεύομαι έτσι από μία σκωπτική ασπίδα ρεαλισμού –δημιούργημα πολύχρονης εμπειρίας νομίζω– ώστε να μη ταράζομαι, να μην οργίζομαι και να μην ανεβαίνει η πίεσή μου στην ηλικία που είμαι, από την άλλη πλευρά όμως κινδυνεύω να καταλήξω στην πλήρη αδιαφορία και στον κυνισμό μετά μεγάλης δόσης εκτίμησης αφ΄ υψηλού των όσων συμβαίνουν εδώ και γύρω μας. Αφήστε που υπάρχει και ο κίνδυνος υποεκτίμησης κάποιων πραγματικά σοβαρών ζητημάτων και καταστάσεων.

Η αλήθεια είναι όμως ότι πάρα πολλά από όσα συμβαίνουν δεν βοηθούν για να ξαναβρώ τη ψήγματα  χαμένης σοβαρότητας, όσο και να προσπαθώ. Πάρτε για παράδειγμα εκείνο το καμάρι του στόλου μας, το «Ύδρα» που τόσο δοξάστηκε τελευταία με την άρνηση αξιωματικών και μελών του πληρώματος να πάνε σε αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, γιατί, λέει, δεν είναι ικανοποιητικό το επίδομα – εξωτερικού, αποστολής, ποιος ξέρει; - που τους δίνει το κράτος. Έγινε με καθυστέρηση κάποιος φευγαλέος θόρυβος αποκλειστικά γύρω από το επίδομα και καθόλου σχετικά με φαινόμενα δειλίας και στάσης μέσα στο Ναυτικό που κανονικά θα έπρεπε να επισύρουν μέχρι και ατιμωτική απόταξη, κόμματα και κοινωνία δεν έδειξαν κανένα πραγματικό ενδιαφέρον και πήγαμε σύσσωμοι για άλλα.

Πέρασαν οι μέρες και οι εβδομάδες με το «Υδρα» δήθεν να ετοιμάζεται για νέες σελίδες δόξας, σύμφωνα με τον Δένδια, προφανώς όμως γιατί το υπουργείο Άμυνας και ο στόλαρχος δεν μπορούν να μαζέψουν αξιωματικούς και τσούρμο για να το επανδρώσουν. Και εκεί που κάποιοι λίγοι αναρωτιόνταν «εδώ το «΄Υδρα», εκεί το «Ύδρα», που είναι το «Ύδρα»;» ο Δένδιας καλή του ώρα, δήλωσε το καλύτερο. Ότι δηλαδή η Ελλάδα μας διεκδικεί τη διοίκηση ενός στολίσκου που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να τον στείλει στην Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να περιφρουρήσει πλοία και μεταφορές από τους Χούθι. Προσθέτοντας μάλιστα ότι η πρότασή του είναι να βρίσκεται στη Λάρισα η διοίκηση αυτής της δύναμης… Σαν συμπλήρωμα, βγήκε και η πληροφορία  ότι η ηρωϊκή «Ύδρα» θα μετέχει ταυτόχρονα και στον στολίσκο των αγγλοαμερικανών που επιχειρεί ήδη στην Ερυθρά Θάλασσα και στον στολίσκο που θα στείλει μέσα στ Φεβρουάριο η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατόπιν αυτών, πείτε μου και εσείς, είναι να μη κρατώ την κοιλιά μου από τα γέλια;

Αλλά υπάρχει και το παράδειγμα όσων  λέγονται και γίνονται γύρω από τα … ιδιωτικά πανεπιστήμια. Που η ίδρυσή τους παραβιάζει ή όχι το Σύνταγμα, που θα είναι μη κερδοσκοπικά ή κερδοσκοπικά, που θα κάνουν εδώ παραρτήματα το Χάρβαρντ και η Οξφόρδη, που θα υποβαθμιστούν έτσι τα δημόσια πανεπιστήμια τα οποία χρειάζονται περισσότερα χρήματα, που δικαιολογείται ή όχι η επαναστατική γυμναστική των ΚΚέδων και των μπαχαλάκηδων που κάνουν καταλήψεις  και καταστροφές, που κάποια διεθνή τμήματα που έχουν ιδρυθεί σε δημόσια πανεπιστήμια κάνουν μαθήματα στα …ελληνικά και βρίσκονται και αυτά υπό κατάληψη κλπ. Μπούρδες, μπούρδες, μπούρδες…

Το Σύνταγμα μας μάρανε όταν τα δημόσια πανεπιστήμια παρουσιάζουν την εικόνα που παρουσιάζουν και ο κάθε απερίγραπτος κάνει ό,τι γουστάρει, σιγά μην εγκαταστήσουν παραρτήματα – αν δεν κάνω λάθος παράρτημα σημαίνει τμήμα ενός πανεπιστημίου και μιας επιχείρησης, οπότε τα λεφτά που θα εισπράττουν που θα πηγαίνουν; - εδώ το Χάρβαρντ η Οξφόρδη και τα άλλα ονομαστά πανεπιστήμια, κανείς δεν μιλάει γα τη γραφειοκρατία και την αυτοτέλεια, αλλά και για τη συμπεριφορά των πανεπιστημιακών στα δημόσια πανεπιστήμια. Να δείτε που όλη αυτή η γελοία συζήτηση θα καταλήξει στη νομιμοποίηση των εκατοντάδων «κολλεγίων» που πουλάνε γνώση ήδη ή το πολύ – πολύ σε κάποιο παράρτημα κυπριακού ιδιωτικού πανεπιστήμιου που θα βρει κάποια τρύπα γα να μαζεύει φράγκα, δίχως βέβαια σχολές Ιατρικής ή άλλες που απαιτούν εργαστήρια. Αφήστε τις γελοίες συγκρίσεις με ΗΠΑ, Αγγλία  ( όπου παντού υπάρχουν δίδακτρα) και τα ψέματα ότι παντού στην Ευρώπη λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και να λειτουργούν πάντως, δεν απειλούν τα απείρως καλύτερα δημόσια. Σε αυτόν τα γελοίο δημόσιο διάλογο που έχει ξεσπάσει, μόνον ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ακαδημαϊκός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,  σε άρθρο του στην «Καθημερινή» και σε διάλογο με τον Παύλο Τσίμα στο «Σκάϊ» έχει πει τα πράγματα με το όνομά τους.

Κα για να τελειώνουμε, σοβαρό είναι ότι πανηγυρίζουμε την μελλοντική αγορά F-35 με το υστέρημά μας ως εκχώρηση των ΗΠΑ, ενώ την ίδια ώρα η Ουάσινγκτον υπόσχεται στην Τουρκία να βάλει και αυτήν στο ίδιο πρόγραμμα αν απομακρύνει τους S – 400. Και σοβαρή είναι επίσης η αγροτική αναταραχή που αναμειγνύει δίκαιες απαιτήσεις με ψέματα και παράλογα αιτήματα. Και άντε βγάλε άκρη!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.