ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Οι νέες δημοσκοπήσεις και οι «αιρετικές» εκτιμήσεις για την αποχή

Οι νέες δημοσκοπήσεις και οι «αιρετικές» εκτιμήσεις για την αποχή Κύριο

11:33 - 03 Απρ 2024
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Οι πρώτες δημοσκοπικές ενδείξεις για το «ταμείο» της πρόσφατης κοινοβουλευτικής και γενικότερης αντιπαράθεσης, με αφορμή το δυστύχημα των Τεμπών και την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας που διανύουμε.

Εκεί θα φανούν κάποια κρίσιμα στοιχεία, όπως το αν η κυβέρνηση έχει ανακάμψει από τις απώλειες των προηγούμενων μετρήσεων ή αν εμφανίζει συνεχείς τάσεις δημοσκοπικής υποχώρησης, τι γίνεται με τις χαμηλές της επιδόσεις στους ποιοτικούς δείκτες και φυσικά τι γίνεται με τον διαγκωνισμό στην πολιτική ακροβασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ. Επιπλέον, ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που θα απαντηθεί, είναι ποια τάση εμφανίζει δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές ο Βελόπουλος και το κόμμα του. 

 

Ώσπου να φανούν αυτά και με την εκκρεμότητα της επιβεβαίωσης ή διάψευσής τους στην κάλπη, ένα εξίσου καθοριστικό σημείο, το οποίο ωστόσο είναι αδύνατον να μετρηθεί στις δημοσκοπήσεις, θα παραμένει το ύψος της αποχής. 

 

Υπό αυτό το πρίσμα, έχει τη σημασία του μία «αιρετική»  παρατήρηση και εκτίμηση που κάνουν έμπειροι πολιτικοί παράγοντες. Κατά τα όσα λένε, η αποχή πιθανώς τελικά και να μην είναι όσο υψηλή πιστεύουν οι περισσότεροι. Και αυτό, επειδή το κλίμα πόλωσης των τελευταίων εβδομάδων, μάλλον ενισχύει τη διάθεση των πολιτών να πάνε να ψηφίσουν. 

 

Το βασικό υπό αυτήν την έννοια, θα είναι το ισοζύγιο των κινήτρων. Αν δηλαδή η προσέλευση στις κάλπες θα προκύπτει κατά μείζονα λόγο από διάθεση επιβράβευσης ή αποδοκιμασίας της κυβέρνησης…

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.