ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τα αντίστροφα «ναι» και «όχι» του Παπανδρέου και του Βενιζέλου στα μη κρατικά ΑΕΙ

Τα αντίστροφα «ναι» και «όχι» του Παπανδρέου και του Βενιζέλου στα μη κρατικά ΑΕΙ Κύριο

11:14 - 28 Φεβ 2024
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Καθώς το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης φαίνεται ότι μεταφέρεται στο θέμα των μη κρατικών ΑΕΙ, τα όσα εκτυλίσσονται έχουν αρκετές δόσεις σουρεαλισμού. Τέτοια χαρακτηριστικά έχει κυρίως η στάση του ΠαΣοΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος ως γνωστόν αρχικά είχε πει ότι θα στηρίξει το νομοσχέδιο, τώρα όμως λέει «όχι» και συντάσσεται με τους νομικούς που θέτουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι η στάση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος επίσης επικαλείται θέμα αντισυνταγματικότητας και δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, λέγοντας ότι θα πρέπει πρώτα να αρθούν οι απαγορεύσεις του Άρθρου 16. 

 

Ως γνωστόν, οι συνταγματολογικές συζητήσεις μπορούν να διαρκούν ώρες, ημέρες και εβδομάδες, και να υπάρχει βασιμότητα σε όλες τις θέσεις και απόψεις. Το θέμα είναι μάλλον ποιος θα εξαντλήσει τον άλλον σε αυτές τις περιπτώσεις. 

 

Όμως στην περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου, υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Όσοι θυμούνται, παραπέμπουν στην απόπειρα αναθεώρησης του Συντάγματος από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης του άρθρου 16. Τότε είχε διαφωνήσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος και το ΠαΣοΚ είχε διχαστεί, με αποτέλεσμα ο Παπανδρέου να κάνει πίσω. 

 

Τώρα, ορισμένοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη στάση του πρώην Πρωθυπουργού, λέγοντας ότι επειδή ο Βενιζέλος έχει επιχειρηματολογήσει υπέρ της συνταγματικότητας της διάταξης, ο Παπανδρέου λέει αντανακλαστικά το αντίθετο. 

 

Άλλοι υποστηρίζουν ότι η στάση αυτή σχετίζεται και με την ενδόμυχη φιλοδοξία του Παπανδρέου να παίξει το ρόλο του γεφυροποιού με την αριστερά, ή ακόμη και να ηγηθεί του χώρου σε ένα υποθετικό σενάριο κεντροαριστερής συγχώνευσης - πολύ υποθετικό όμως… 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.