ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γίνεται… αλμυρός ο καφές: Έρχονται ανατιμήσεις έως και 20% Κύριο

08:00 - 08 Μαϊ 2024 | Οικονομία
Γίνεται… αλμυρός ο καφές: Έρχονται ανατιμήσεις έως και 20%
Μετά το ελαιόλαδο, το κακάο και τα αγροτικά προϊόντα, το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτουν οι διεθνείς τιμές του καφέ. Οι εταιρείες επεξεργασίας και εμπορίας καφέ στην εγχώρια αγορά προειδοποιούν για νέες ανατιμήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, οι οποίες θα περάσουν τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ όσο και στα καταστήματα εστίασης.

Οι νέες ανατιμήσεις, που έρχονται αμέσως μετά το Πάσχα, θα είναι της τάξεως του 15% με 20%. Η λιανική τιμή του καφέ στα καφεκοπτεία εκτιμάται πως θα αυξηθεί στα 21 ευρώ με 23 ευρώ το κιλό από 19 ευρώ με 20 ευρώ το κιλό που ήταν τον Απρίλιο του 2024. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, που επικαλείται η ΕΡΤ, η τιμή του εσπρέσο στα καταστήματα εστίασης δεν αποκλείεται από τα 2 ευρώ που είναι σήμερα να ανέλθει τον Ιούνιο στα 2,2 ευρώ με 2,4 ευρώ και στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι κάψουλες από 4,58 ευρώ, που είναι σήμερα, τον Ιούνιο να ξεπεράσουν ακόμη και τα 5 ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες εμπορίας καφέ ζητούν απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, καθώς θεωρούν ότι επιβαρύνει την τιμή του καφέ κατά 50%.Το αίτημα της κατάργησης του ΕΦΚ στον καφέ έθεσε το νέο ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε πρόσφατα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη. Όπως σημείωσε το ΔΣ, ο φόρος επιβαρύνει ετησίως τον κλάδο με ποσό 140 εκατ. ευρώ.

«Το τελευταίο τετράμηνο η τιμή του καφέ έχει αυξηθεί κατά 10 έως 25% και μετά το Πάσχα θα υπάρξουν νέες ανατιμήσεις 10 έως 15% ή και 20%», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιάγκογλου. Ο ίδιος απέδωσε τις ανατιμήσεις στην αύξηση της τιμής ποικιλίας καφέ που παράγεται στο Βιετνάμ, στη λειψυδρία που οδηγεί σε μειωμένη ποσότητα σοδειάς, στο πρόβλημα στο Σουέζ που τα καράβια κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξημένα μεταφορικά, καθώς και στη γεωπολιτική κατάσταση και στις πληθωριστικές τάσεις.

Ο κ. Γιάγκογλου μίλησε και στην ΕΡΤ για τις ανατιμήσεις και εξήγησε ότι οι ανοδικές τάσεις στην τιμή του καφέ άρχισαν λόγω της έλλειψης στο Βιετνάμ, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για την δεύτερη παραγωγό χώρα σε καφέ στον κόσμο, που καλλιεργεί και εξάγει την ποικιλία Robusta. «Μέχρι στιγμής η ποικιλία αυτή κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 50%, οπότε καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει συμπαρασύρει και την τιμή της arabica. Το σίγουρο είναι ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση εκ των πραγμάτων μετά το Πάσχα θα προβούμε και εμείς σε ανατιμήσεις» προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ.

Σε υψηλό 45 ετών οι τιμές του καφέ Robusta

Οι τιμές του καφέ Robusta «σκαρφάλωσαν» στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (ICO), καθώς εντείνεται η κρίση στην προσφορά για την ποικιλία που χρησιμοποιείται σε μείγματα εσπρέσο και στιγμιαία ποτά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο δείκτης τιμών χονδρικής του ICO αυξήθηκε κατά 17% τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδο από το 1979, ανέφερε ο όμιλος με έδρα το Λονδίνο σε μηνιαία έκθεση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή. Το Βιετνάμ – ο μεγαλύτερος παραγωγός Robusta στον κόσμο – «συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες εφοδιασμού» μετά από κακές συγκομιδές τόσο την τελευταία όσο και την τρέχουσα σεζόν, ανέφερε.

Τα προβλήματα στη συγκομιδή κινδυνεύουν μάλιστα να επιδεινωθούν, καθώς η ξηρασία και η ζέστη «ψήνουν» τις περιοχές ανάπτυξης των κόκκων του καφέ στο Βιετνάμ, εξαντλούν το νερό για άρδευση και περιορίζουν τις προοπτικές για την επικείμενη καλλιέργεια του 2024.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Λονδίνο έχουν ανέβει στους πέντε από τους τελευταίους έξι μήνες, γεγονός που θα μπορούσε τελικά να τροφοδοτήσει το κόστος των καταναλωτών. Πάντως, όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι άφθονες προμήθειες σε κόκκους Αrabica συμβάλλουν στο να μετριαστεί η πορεία των τιμών του καφέ.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:53 - 08 Μαϊ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.